ÇİN TUZUNUN; ZARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR

02Çin Tuzu (MSG: mono sodyum glutamat) glutamik asit olarak da bilinen bir aminoasidin tuzudur. Hazır gıdaların çoğuna lezzet algısını arttırmak ve bağımlılık sağlayarak çok tüketilmelerini sağlamak amaçlı katılır. Resmi Gazete ilanı ile E-621 kod numarası ile katlı maddesi olarak ülkemizde kullanımına izin verildi. Doğal olarak domates, mısır, pirinç, et suyu, balık gibi gıdalarda bulunan ve sağlığımız için faydalı olan L-Glutamik asidin aksine Çin tuzunda D-Glutamik asidin Sodyum (sofra tuzunda bulunur) eklenmiş hali vardır.
Çin tuzunun faydalı bir işlevi olmayıp aksine sinir sistemine zararlı etkileri vardır. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı. Çin Tuzu Hangi Gıdalarda Yoğun Kullanılır; hazır işlenmiş ve paketlenmiş gıdalarda, hamburger ve çeşitlerinde, et suyu ve tavuk suyu tabletleri, cips, konserve, hazır çorba, margarin, tuzlu-tatlı çok sayıda fabrikasyon üründe, maalesef bir çok lokanta ve yemek fabrikalarında da lezzet patlaması yapmak, iştah açmak amaçlı kullanılıyor.
ÇOCUKLARDA DAVRANIŞSAL BOZUKLUKLARA NEDEN OLUYOR
Çin tuzu, hormon üretimi konusunda etkili olabilecek bir madde. Çocukları, yetişkinlere göre daha fazla etkiliyor. Çocuklarda davranışsal bozukluklara da sebep olabilir. Büyüme hormonu üzerinde de etkili olabileceği saptandı.”
İŞTAH MERKEZİNİ ETKİLİYOR
Monosodyum glutamatın, çocukluktan itibaren çok fazla tüketildiği takdirde ileriki yaşlarda kişinin sinir sistemini bozarak birçok sağlık sorununa neden olabilir: “Kişinin bir günde almış olduğu toksik yük çok önemli. İçerisinde monosodyum glutamat olan ürün ikinci defa tüketilmeye başladığı zaman bünyeye zarar veriyor. Bu katkı maddesi yiyeceklerde kullanıldığında daha fazla tüketime mi teşvik ediliyoruz sorusu ortaya çıkıyor. Bu katkı maddesinin fazla tüketimi fazla kilo demektir. Fazla kiloyla beraber diyabet hastalığı ortaya çıkar. Kalp ve hipertansiyon hastalıklarına neden olabilir. Aldığımız ürünlerin içeriğini okumalıyız. Çin tuzu iştah merkezini etkiliyor. İştah merkezini kontrol edemez hale geliyoruz. Bu da beraberinde kiloya bağlı hastalıkları getiriyor.”
BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ÇOCUKLARI UZAK TUTMALIYIZ
Çin tuzunun bebeklerde ilk 4 yaş kullanımı yasak: “Kendimizin ve çocuklarımızın sağlığı için aldığımız gıdanın içeriğini okumalıyız. Çocukların yemeklerini belirli bir aya kadar evde yapmalıyız. Çin tuzu bir dönem bebek mamalarıyla gündeme gelmişti. Bebek mamalarında bazı markalar kullanıyor, bazı markalar ise kullanmıyor. Paketli ürün alırken içeriğine önem vermeliyiz. Çocuklarda beyin gelişimi belirli bir yaşa kadar devam ettiği için bu katkı maddesini tüketmesi çok zararlı olacaktır.”
Çin Tuzunun Aşırı Tüketilmesinin Zararları Nedir?
- Tüketilen Gıdalara Bağımlılık,
- Obezite (Şişmanlık),
- Beyin harabiyeti (Baş dönmesi, Denge kaybı, Çocuklarda Otizm, Hiperaktivite bozuklukları, Unutkanlık,
- Öğrenme güçlüğü, Sara nöbetleri, Daha ileri yaşlarda Parkinson, Depresyon, Panik atak, vs.),
- Migren (Baş Ağrıları),
- Fibromiyalji (Kas ve Eklem Ağrıları),
- Tiroid fonksiyon bozuklukları,
- Diyabet (Şeker Hastalığı),
- Görme Bozuklukları,
- Vücutta tuz yükünün artması ile Böbreklerin olumsuz etkilenmesi, kan basıncında değişimler,
- Halsizlik, vs.
- Kalp ve hipertansiyon