İdrar Enfeksiyonlarını Önlemek İçin 8 Öneri
Uzun süre idrarınızı tutmanız zararsızmış gibi görünse de bu durum bakteri saldırılarına karşı vücudunuzu daha hassas hale getirebilir. Bunun yanında, bu durum idrar yolları enfeksiyonlarına da neden olabilir.İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonlar, bakterilerin ve virüslerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması nedeniyle oluşan bir durumdur.
Bu durum, bağışıklık sisteminizin zayıflamış olduğuna işaret eder. Bu nedenle de idrar yollarınız mikroorganizma saldırılarını kontrol etmek için gerekli antikorları üretmeye başlar.İdrarınızı yaparken yanma gibi belirtiler de bu sorunlarla beraber ortaya çıkar. İdrarınızda değişiklikler oluşabilir; hatta bazı durumlarda ateş ve titreme de diğer belirtilere eşlik eder.Bu, her yaştan insanı etkileyebilecek bir sorundur. Ancak özellikle kadınlar bu durumdan en çok etkilenir. Bunun nedeni ise idrar yolunun kadınlarda çok daha kısa olmasıdır, böylece bakteriler bu bölgede daha kolay ilerler.
Bu belirtiler düzensiz bir şekilde ve sinsice ortaya çıkma eğilimindedir. Bu sorun tedavi edilmezse yaşam kalitenizi etkileyebilecek komplikasyonlara neden olabilir.Bu nedenle, bu sorunu önlemeyi öğrenmek sizin için oldukça önemlidir. Ancak bazı sağlıklı alışkanlıkları edinerek ve enfeksiyon riskini azaltacak tavsiyeleri uygulamaya koyarak bu sorundan kaçınabilirsiniz.Hadi bu tavsiyelerin neler olduğunu öğrenin!
1. Pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin
Çoğu kadın bunu görmezden gelse de, iç çamaşırlarının hangi kumaştan yapıldığı oldukça önemlidir. Çamaşır seçimi, idrar yollarında ve yakın çevresinde ortaya çıkan enfeksiyonlara yakalanma riskiyle yakından ilgilidir.
Bacaklarınızın arasında kalan bölgenin pamuklu olmayan bir giysi ile teması sizin için kötü olabilir. Bu tarz kumaşlar, bu bölgede sıvı birikimini arttırır ve bakterilerin çoğalması için mükemmel bir ortam yaratır. Pamuktan yapılmış iç çamaşırlarını tercih etmeniz son derece önemlidir. Ayrıca iç çamaşırlarınızın boyutu da aynı derecede önem arz eder. Eğer çamaşırınız çok sıkıyorsa ve darsa bu durum sizin için zararlı olabilir.
2. Su tüketiminizi arttırın
Çok sayıda idrar yolu enfeksiyonunun asıl tetikleyici nedeni sıvı kaybıdır. Vücudunuzdaki sıvı miktarının az olması böbreklerinizin çalışmasını etkiler. Ayrıca yeterli miktarda idrar üretemediğiniz için mikroorganizmalar daha kolay büyür. Su eksikliğinin iltihaplanmaya neden olduğunu dikkate almanız gerekmektedir. Sıvı azlığı bu rahatsızlığın belirtilerini daha da şiddetli hale getirir. Bu durumu önlemek için günde en az 6 ile 8 bardak su içmenizi öneriyoruz.
3. İdrarınızı tutmayın
İdrarınızı birkaç dakika tutmanız zararsız olabilir.Asıl sorun, idrarınızı uzunca bir süre tuttuğunuzda oluşur. Eğer yeterince uzun süre idrarınızı tutarsanız, bu durumun sonucunda sidik torbanız iltihaplanabilir.Bu durum, idrar yolları enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına neden olur. Çünkü idrarınızı tutmanız sonucunda bakteriler daha kolay vücudunuza saldırabilir.Eğer idrar torbanız doluysa, ne kadar sık olursa olsun tuvalete gitmeniz oldukça önemlidir.
4. Kokulu ürünleri kullanmaktan kaçının
Gerekli hijyeni sağlamak adına kokulu ürünleri kullanmanız aslında o kadar da gerekli bir çözüm değildir.
Genel olarak, bu tarz ürünler pH seviyenizi değiştiren kimyasal bileşenlerle doludur. Bu kimyasal bileşenler bakteri ve mantar saldırılarının olasılığını iyice artırır.Ayrıca bazı ürünler bu bölgenizde doğal bir yağlanmaya neden olabilir. Sonuç olarak bu durum enfeksiyon riskinizi iyice artırır.Doğal malzemelerle hazırlanmış hafif sabunları tercih edin.Pudra, parfüm ya da kokulu deodorantların kullanımından kaçının.
5. Tahriş edici gıdaların kullanımını sınırlandırın
Bazı gıdaları çok fazla tüketmeniz bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir, ve bu durum da enfeksiyon riskini artırabilir.
Bunun nedeni ise bazı gıdaların dokularınızda enflamasyon reaksiyonuna neden olmasıdır. Bu reaksiyonlar, bakterilerin hiç de zorlanmadan büyümesine izin verir.
Bu bahsettiğimiz gıdalardan bazıları şunlardır:
- Baharatlı çeşniler
- Kahve ve kafeinli içecekler
- Alkollü içecekler
- Sosis ve salam gibi ürünler
- Rafine edilmiş şeker
- Çok fazla tuz içeren gıdalar
6. Cinsel aktivitenizin ardından idrar yapın
Cinsel aktiviteden sonra derhal banyoyu kullanmanız sizin için iyi olacaktır. Bu şekilde idrar yollarınıza sıkışan bazı mikroplardan kurtulabilirsiniz.Bu alışkanlık, cinsel ilişkide bulunmadan önce ve sonra edinilmelidir. Böylece idrar yollarında meydana gelebilecek enfeksiyonları önlemiş olacaksınız.
7. Nemli kıyafetlerinizi uzun süre üzerinizde tutmayın
İdrar yolları enfeksiyonlarına yakalanma eğilimi gösteren insanlar ıslak mayo ve bikinilerini uzun süre üzerlerinde tutmamalıdır. Çünkü bu durum, bulaşıcı mikropların vücuda hücum etmesini iyice kolaylaştırır.idrar yollarınıza yakın bölgelere temas eden tüm ıslak kıyafetleriniz bu tür enfeksiyonlar için tetikleyici olabilir.
8. Probiyotik gıdalar tüketin
Düzenli olarak probiyotik gıdalar tüketmek sağlıklı bir alışkanlıktır. Bu şekilde enfeksiyon ve iltihap riskini azaltmış olacaksınız.Bu gıdalar, yüksek miktarda canlı kültürlerini bünyelerinde barındırır. Bu kültürler zararlı olan bakteri, mantar ve virüsleri etkisiz hale getirmenize yardımcı olur.
Bu gıdaların bazı çeşitler şunlardır:
- Doğal yoğurt
- Kefir
- Lahana turşusu
- Mikroalgler
- Salatalık turşusu
- Miso çorbası
- Bitter çikolata
Tüm bu önerileri dikkate aldığınızdan emin olun. Böylelikle bu rahatsız edici enfeksiyonların gelişimini önleyebileceksiniz.Eğer bu enfeksiyonların önüne geçemiyorsanız, sağlığınızla ilgili daha başka problemlere neden olmaması için. mümkün olan en kısa sürede bu rahatsızlığınızı tedavi ettirin.