PÜF NOKTASI

KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI

ALLAH’ın bize ikram ettiği ve sağlığa birçok faydası olan besinlerden biri keçiboynuzudur. Keçiboynuzunun zengin içeriği, az yağlı bir besin olması ve tadının tatlı kıvamından dolayı pek çok tarifte kendine yer açmıştır. Keçiboynuzu genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bu sebeple ılıman veya kurak yerleri seven bir besindir. Keçiboynuzu üretimini en çok İspanya gerçekleştirirken İtalya, Fas ve Türkiye gibi ülkelerde de üretimi gerçekleştirmektedir.

1. Keçiboynuzu Önemli Besin Bileşenlerinden Oluşur

Aşağıda Ulusal Gıda Kompozisyonu Veritabanı’nın paylaştığı bilgiye göre keçiboynuzunun 100 gr’ındaki bileşen değeri verilmiştir; Keçiboynuzunun birçok tarifte yer almasının sebebi içeriğindeki vitamin ve minerallerden faydalanmak istenmesidir. Keçiboynuzu A, B, D, E ve K vitaminlerden zengin bir kaynaktır. Ayrıca kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko ve potasyum gibi mineralleri de içermektedir.

3. CINSEL Sağlıkta Etkilidir

Enerji deposu olan keçiboynuzunun bir başka faydası ise cınsel sağlık üzerinedir. Bu besinin cınsel gücü artırdığı düşünülmektedir. Ayrıca erkeklerin s’perm miktarını artırdığı gözlemlenmiştir. Özellikle kısır erkekler üzerinde tedavi amaçla kullanılması için daha fazla araştırma yapılması önerilmektedir. Özet: Antioksidan içeriği zengin bitkiler, serbest radikallere karşı etkindir. Oksidatif stres, kısır erkeklerde olumsuzluğa yol açmaktadır. Keçiboynuzu, antioksidan içeriği zengin besinlerden biridir. Bu sebeple iltihaplanma ve oksidatif strese iyi gelmektedir.

2. İyi Bir Lif Kaynağıdır

Keçiboynuzunun zengin lif içeriği sindirim sistemini korurken kilo verimini destekleyen bir diyette tüketilebilecek bir besindir. İçeriğinde bulunan flavonoidlerin oksidatif strese iyi geldiği çalışmalarda belirtilmiştir. Doğal bir a’ntibiyotik görevi içeren keçiboynuzu önemli hastalıklardan korunmada etkili bir besindir. Keçiboynuzunun kalp ve damar sağlığına iyi geldiği ve damar tıkanıklığını önlediği düşünülmektedir. Özet: Yapılan çalışmada keçiboynuzu gibi polifenoller açısından zengin olan lif tüketmek insan vücudundaki lipid düzeylerinde yararlı bir etki gösterdiği belirtilmiştir.

4. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık sisteminin güçlü olması vücudumuzun hastalıklara karşı etkili ve oldukça önemlidir. Keçiboynuzunun içindeki zengin içerikler bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Hem tadı hem de sağlığa olan faydasıyla kullanılan keçiboynuzu, özellikle de kış hastalıklarının yardımcısı olarak bilinmektedir. Kış aylarında soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği düşünülmektedir. Özet: Güçlü bir antioksidan özelliğe sahip olan keçiboynuzu hastalıklara karşı korumada yardımcı olmaktadır. Vücuttaki serbest radikallere karşı etkin ve enfeksiyonlara koruyucu kalkan görevi görmektedir.

5. Sindirim Sistemini Korur

Keçiboynuzunun bir diğer önemi ise sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileridir. Sindirim sisteminin görevini düzenli bir şekilde gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Sağlıklı beslenmenin bir parçası olan bu besin ishal tedavisinde kullanılmaktadır. Özet: Keçiboynuzu içeriğindeki çözünmez posa, polifenoller ve taninler bulunmaktadır. Keçiboynuzu bağırsakları çalıştırmakta ve sindirim sistemine olumlu yönde etki etmektedir.

Keçiboynuzu Pekmezi

Keçiboynuzunun içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerden yararlanılması için  günlük hayatta pek çok tarifin içerisinde yer almıştır. Birçok yörede olgunlaşmış keçiboynuzu toplanarak yıkama işleminden geçmektedir. Meyveler taşla küçük dilimler haline getirilmekte ve uzun bir süre suyun içerisinde bekletilmektedir. Süzülme işleminden geçtikten sonra oluşan suyun adına buynuz denir. Keçiboynuzları çeşitli işlemlerden geçtikten sonra pekmez elde edilmektedir. Keçiboynuzundan elde edilen pekmez pek çok alanda kullanılmaktadır. Buynuz suyu ve pekmezin ishal ve öksürüğe karşı iyi geldiği düşünülmektedir. Pekmezin ağız yaralarını iyileştirdiği ve kansızlığı önlemede yardımcı olduğu düşüncesiyle kullanılmaktadır. Ayrıca yörelerde hayvan hastalıklarını önlemek adına hayvanlara yedirilmektedir. Sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde keçiboynuzu farklı amaçlarla kullanılmaktadır. İtalya’da kilo almak için kullanılırken Mısır’da ishal tedavisi için kullanımı yaygındır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu