SAĞLIK

ŞEKER HASTALIĞI ve ZARARLARINDAN KORUYAN BESİNLER

Meyve ve sebzeler lezzetlerinin yanı sıra bizi hastalıklardan koruyan birer şifa deposu adeta. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, alabaş ve roka gibi sağlık dağıtan sebzeleri soframızdan eksik etmemeliyiz.

Kanserden, şeker hastalığına kadar birçok derde derman olan kış sebzelerinin faydaları saymakla bitmiyor. Bu sebzelerin içinde öyle bir tanesi var ki turpgillerden alabaş, vücudumuza faydalarıyla tam bir şifacı… İşte alabaş ve turpun da aralarında bulunduğu sağlıklı kış besinleri..

Kansere karşı koruma sağlarlar

Turpgil sebzelerin sağlığa faydaları arasında sülforaptan da dahil olmak üzere kanser önleyici bileşikler bulunur. Kanserin ve diğer ciddi hastalıkların genel olarak önlenmesi için, diyetinize bol miktarda organik sebze eklemelisiniz.

Depresyona karşı etkili

2015 yılında yapılan bir çalışmada, sülforaphanın antidepresan ve anksiyete önleyici faaliyetlere sahip olduğu bulundu. Turpgil sebzelerin anti-enflamatuar özellikleri de depresyonu önlemede rol oynar.

Ağrı kesici özelliği gösterir

Sülforaphanın antienflamatuar etkileri sayesinde, sebzelerin sağlığa faydaları arasında ağrı dindirici özelliği vardır. 2000 yılında yapılan bir çalışmada, fibromiyalji hastaları, askorbik ve brokoli tozunun bir kombinasyonunu aldıktan sonra ağrı duyarlılığının azaldığını bildirmiştir. Araştırmacılar, brokoli filizinin özünün ağrıyı engelleme ve hafifletme yeteneğine sahip olduğunu da buldu.

Kardiyovasküler sağlığa teşvik eder

Yapılan araştırmalar, sülforaphanın, obeziteyi önlemeye ve hipertansiyonu hafifletmeye yardımcı olan arter duvarlarındaki iltihabı azaltmak için çalıştığını göstermiştir.

Antioksidan sağlar

Yüzlerce çalışma, bu sebzelerin oksidatif stresi azalttığını ve sağlıklı karaciğer fonksiyonunu teşvik ettiğini gösterir. Ek olarak, iltihabı azaltmak ve vücudu hastalıklardan korumak için de mücadele veren sebzelerdir.
Vücudu toksinlerden korur Çalışmalar, sülforaphanın vücudun böcek i’lacı ve diğer toksinleri yok etmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

VÜCUDU DİYABETTEN KORUR

Her gün en az iki çeşit turpgil sebze yemeye çalışın. Diğer sağlıklı gıda seçenekleri ve aktif bir yaşam tarzı ile birlikte, bunu yapmak diyabeti önlemek için mükemmel bir yoldur.

YÜKSEK LİF İÇERİYOR

Çoğu kişi turp sebzesini sadece balıkla birlikte tüketmektedir. Oysa turp sadece balıkla değil, farklı yiyeceklerle, salataların içinde tüketilmesi gereken bir besindir. Karaciğer ve mideyi temizlemeye yardım eden kırmızı turp, yüksek lif oranı ile bilinmektedir. Son dönemlerde sebze reyonlarında yerini alan alabaş cinsi turp da yüksek lif içeriği ve doyurucu özelliği ile sıkça tercih edilmektedir.

GAZ ŞİKAYETİNE NEDEN OLABİLİR

Ancak turp içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, chron, ülseratif kolit vb. şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikayeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.

SİYAH TURP VE BRONŞİTE ETKİSİ

Bronşit ve öksürük gibi rahatsızlıklara siyah turpun etkisi çok büyüktür. Akşamdan turpun içini oyarak ve oyulan kısma bir miktar bal dökülerek bekletildiğinde; sabah saatlerinde turp suyu ve bal karışımı içildiğinde doğal bir öksürük şurubu yapılmış olur.

AĞRI GİDEREN ALABAŞ

Alabaş olarak bilinen beyaz turpun ağrı giderici etkisi vardır; beyaz turp özellikle romatizma kaynaklı ağrıların azalmasına yardımcı olur. Beyaz turp, sinir, stres azaltıcıdır; bu problemleri kan basıncını düzenleme etkisi sayesinde azaltmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu