TEKNOLOJİ

TELEFONUN SEBEP OLDUĞU 3 CİDDİ RAHATSIZLIK

Kabul edelim, çoğumuz yatmadan önce akıllı telefonumuzda internette gezinmeyi, oyun oynamayı veya yeni bir uygulamayı test etmeyi severiz. Ertesi gün hava durumunu kontrol ediyor, arkadaşlarımızla sohbet ediyor veya öğleden sonra çektiğimiz fotoğraflara bakıyoruz.

Ancak bilim insanları, akıllı telefonların sağlığımız ve refahımız üzerindeki etkilerini sürekli araştırıyor ve sonuçlar pek de olumlu değil. Daha önce cep telefonu radyasyonunu duymuş olabilirsiniz. Telefonların yaydığı mavi ışığın ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu söyleniyor. “Mavi ışık, tam ışık spektrumunun bir parçası, yani ona her gün güneş tarafından maruz kalıyoruz. Ancak akıllı telefonlar, tabletler, laptoplar ve LED ekranlar tarafından yüksek seviyelerde yayılan bu ışığın gece maruz kalması görüşümüze zarar verebilir. Ayrıca uykuya dalmayı iyileştiren, genel refahı iyileştiren ve gece uyanma sayısını azaltan uyku hormonu olan melatonin üretimini de bastırabilir. Bilim adamları, akıllı telefonların üç sağlık sorunu ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır:

  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), cep telefonları tarafından yayılan radyo frekanslarını “muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırmıştır (Grup 2B). Bu sınıflandırma, sınırlı kanıtlar ve insanlarda gözlemlenen artan glioma (bir tür beyin kanseri) riskine dayanmaktadır.
  • ABD Ulusal Toksikoloji Programı (NTP) tarafından yapılan hayvan çalışmaları, yüksek düzeyde radyo frekansına maruz kalan erkek farelerde kalp ve beyin tümörlerinde artış olduğunu göstermiştir. Ancak bu çalışmaların insanlar için doğrudan geçerliliği henüz belirsizdir.

1. Artan kanser ihtimali

Geceleri akıllı telefonlarımızdan yayılan ışık ciddi uyku bozukluklarına yol açarak kanser İhtimalini, özellikle de meme ve prostat kanseri ihtimalini artırır. Melatonin güçlü bir antioksidandır ve vücudun kansere karşı doğal savunmasıdır, ancak geceleri düzenli olarak “mavi ışık” fazlasıyla bastırılırsa ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

2. Uyku kaybı

Gece dozu “Mavi Işık”, uyku döngüsünü düzenleyen melatonin üretimini bozar. Vücudumuz uykusuzsa, ani bir döngü değişikliği olur ve bu da aşağıdakiler dahil birçok sağlık sorununa yol açabilir:

  •  Kilo alımı
  •  Depresyon
  •  Kardiyovasküler problemler – Hafıza problemleri
  •  Cildin yaşlanması
  •  Daha yavaş reaksiyon süresi

3. Göz hasarı

Gece “mavi ışığa” maruz kalmak retina hasarına ve maküler dejenerasyona ve ayrıca katarakta yol açabilir. Radyasyondan en fazla, gelişim aşamalarını tamamlamadıklarından çocuklar etkileniyor. Radyasyon çocukların gelişimlerini kötü yönde etkileyerek down sendromu, kalsiyum akışını olumsuz etkileyerek vücudun iyi beslenememesi ve buna benzer sonuçları ele alan yüzlerce makale var” 

“Küçük yaştaki çocuklar cep telefonu ile konuşturulmamalı”

Elektromanyetik ışınımın belirlenmesi amacıyla yapılan termografik ölçümlerin, “15 dakikadan uzun süre cep telefonuyla konuşan kişilerdeki etkiyi” ortaya çıkarıyor

Cep telefonları beyin tümörlerinin yerleşiminde 2000 yılından sonra nispi değişim tespit ettik. Son yıllarda beyin tümörüne kulak çevresinde daha sık rastlıyoruz. Bu artışın nedenini sizce ‘Cep telefonundan olabilir mi?’

konuşma anındaki radyasyon miktarının fazlalaştığını, bu nedenle sağlık konusunda riske girmek istemeyen birinin telefonunu kısa kullanması gerekiyor, “Cep telefonuyla Kısa bilgi alıp verip kapatılmalı.

Kafa kemikleri ince olan çocuklarda elektromanyetik dalgaların beyin üzerinde daha etkili oluyor, küçük yaştaki çocukların cep telefonu ile konuşturulmaması gerekiyor.

Sadece cep telefonu değil, Wi-Fi cihazlarından da uzak durulması gerek, elektromanyetik dalgaların arı ölümlerine yol açabiliyor.

Arı ölümlerinin ise ekolojik dengenin bozulmasına neden olacağı aşikardır., “Elektromanyetik dalga alanda olursa arı ölümleri olur. Bunun sonucu hayatını sonuna işaret eder ve bu çok korkunç bir şey. Arılar tozlaşmayı sağlayarak hayatı devam ettiriyor giderek artan elektromanyetik kirliliğe dikkat çekmekliyiz.

İşte radyasyondan korunmanın 15 yolu:

*Kullanmadığınız elektronik aletleri kapatın ya da fişten çıkartın.

*Kaktüs sanıldığı gibi bulunulan ortamın radyasyonunu tamamen çekmez; sadece kısmi olarak radyasyonu absorbe edebilir; o yüzden kaktüs bulundurun ama kesin çözüm olmadığını bilin.

*Bilgisayar monitörü alırken düşük radyasyonlu olmasına dikkat edin. Üzerinde “Low Radiation” etiketi bulunan monitörleri tercih edin ya da LCD monitörler kullanın çünkü LCD monitörler CRT monitörlere göre daha az radyasyon yayarlar. Bugünün LED ekranlarında ise risk daha düşüktür.

*Floresan lambaları gece lambası ya da okuma lambası olarak kullanmayın.

*Yattığınız ya da dinlendiğiniz yerde televizyon vb. elektronik cihazları bulundurmamaya özen gösterin veya fişini çekin.

*Elektrikli saatleri, radyoları veya alarmları yatarken başucunuzda bulundurmayın mümkünse pilli cihazlar kullanın.

*Cep telefonu kullanmadığınız sürece kapalı tutun ve açıkken kalp hizasında bulundurmayın.

*Eğer telefonla konuşma çılgınıysanız kulaklık kullanmaya özen gösterin.

*Cep telefonu alırken SAR değerini kontrol edin. SAR<1 W/kg olan cep telefonlarını tercih edin.

*Saç kurutma makinesini sık sık kullanmamaya özen gösterin ve mümkünse akşamları kullanmayın.

*Mikrodalga fırınlar çok oranda radyasyon yaydıkları için çalışırken en az 1 m. uzakta durun.

*Elektrikli traş makinesi kullanmayın veya şarjlı kullanın.

*Televizyonu en az 2 m. uzaklıktan seyredin.

*Çamaşır veya bulaşık makinaları çalışırken yakınında bulunmayın.

*Cep telefonu baz istasyonlarının evlerinizin çatısına ve okullara hatta yakın çevrenize bile takılmasına izin vermeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu