PÜF NOKTASI

VÜCUTTAKİ K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Hepimiz az çok vitaminlerin vücudumuz için ne denli önemli olduklarını biliyoruz ama vücudumuzda yeteri kadar vitamin var mı, vitamin eksikliğinin belirtileri nasıl kendini gösterir, pek bilmiyoruz. Tam da bu yüzden bir süredir hangi vitaminin eksikliği vücudumuzda ne gibi etkiler yaratıyor öğrenmeye gayret ediyoruz bildiğiniz gibi. Hatta hatırlayanlar olacaktır, daha önce D vitamini eksikliğinin belirtilerini birlikte incelemiş, B12 vitamini eksik olduğunda vücutta neler oluyor birlikte keşfetmiştik.

Bugün de sırada K vitamini var!

K vitamini eksikliğinin belirtilerini, vücudumuzdaki etkilerini öğrenince çok şaşıracak, K vitaminin belki de bugüne dek hiç fark etmediğiniz kadar önemli ve yararlı bir madde olduğunu anlayacaksınız. Aşağıdaki belirtilerden birkaçı ya da hepsi sizde de varsa hiç vakit kaybetmeden doktorunuzun yolunu tutun ve gerekli ölçümleri yaptırıp K vitamini eksikliği çekip çekmediğinizi öğrenin diyor ve başlıyoruz.

Eskiye göre çok daha fazla üşüyorsanız..

K vitamini eksikliğinin vücudumuzdaki en belirgin ve bilinen belirtilerinden biri kansızlıktır. Kansızlık sorunu çekip çekmediğinizin en bilinen sinyallerinden biriyse eskisine göre çok daha fazla üşümeye başlamanızdır. Dolayısıyla eğer eskiden hiç üşümediğiniz hava durumlarında bile çok fazla üşümeye başladıysanız kansızlıkla ve K vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz.

Cildiniz eskisinden çok daha fazla hassaslaştıysa, en ufak bir darbede bile hemen morarıyorsa..

K vitamini eksikliğinin fark edilebilir belirtilerinden biri de cildin hassaslaşması ve kolay morarır bir hale gelmesi desek yanlış olmaz. Çünkü K vitamini kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan maddelerden, eksikliği durumunda da kan kolay pıhtılaşmıyor ve bu nedenle en ufak bir darbede, örneğin kolunuzu yanlışlıkla kapıya hafifçe çarptığınızda ya da bacağınız sehpaya çarptığında morarabiliyor.

Eğer bu aralar böyle bir sıkıntınız olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmayı ve gerekli ölçümleri yaptırmayı ihmal etmeyin. Herhangi bir yeriniz kazara kesildiğinde kanama durmak bilmiyor, eskisinden çok daha uzun süre kan akmaya devam ediyorsa

K vitamini eksikliği nedeniyle kanın pıhtılaşmasının daha uzun zaman alması, kanamaların da geç durmasına neden oluyor tahmin edebileceğiniz gibi. Mutfakta başınıza sıklıkla gelebilecek ufak bıçak kesikleri ve hatta bir kağıdın elinizi kesmesi bile büyük kanamalara neden oluyorsa, bu kanamaların daha önce hiç olmadığı kadar yoğun ve uzun süre devam ettiğini fark ettiyseniz hiç ama hiç vakit kaybetmeden gerekli ölçümleri yaptırmak üzere doktorunuzun yolunu tutun deriz.

Dişlerinizi fırçalarken ya da durduk yere diş etlerinizde kanamalar oluyorsa..

Başından beri söylediğimiz gibi, K vitaminin vücudumuz üzerindeki en belirgin etkisi kanın pıhtılaşması üzerine. Dolayısıyla eğer dişlerinizi fırçalardan diş etlerinizde kanamalar meydana geliyorsa, hatta dişlerinizi fırçalamadığınız herhangi bir zamanda bile diş etlerinizde kan sızıntıları olduğunu fark ediyorsanız hemen diş doktorunuza danışın.

Diş etlerinin kanamasının birçok nedeni olabileceği gibi, bu sebeplerden en yaygın olanlardan biri de K vitamini eksikliğidir, bizden söylemesi.

Burnunuzdan sebebini bilmediğiniz bir şekilde ara ara da olsa kan geliyorsa..

K vitamini eksikliği kendini sadece kesik ve diş eti kanaması gibi durumlarda göstermez. Kimi zaman da burun kanamaları olarak kendini gösterir ki bu K vitamini eksikliğinizin nispeten daha ciddi boyutlara ulaştığının göstergesi olabilir. Eğer yukarıda saydığımız durumları yaşamıyor ama ara ara kendini gösteren burun kanamaları yaşıyorsanız hemen kan değerlerinizi ölçtürmeli ve doktorunuzun gerekli gördüğü tüm testleri yaptırmalısınız.

Regl dönemlerinde eskisinden çok daha fazla kan gelmeye başladığını fark ettiyseniz..

Kadınların, vücutlarında K vitamini eksikliği olup olmadığını anlamasının yollarından biri de regl dönemlerinde düzenli olarak takip etmelerinde yatıyor aslında. Eğer belirli bir düzende giden ve bu süre içinde belirli miktarlarda gelen kanın miktarında artış söz konusu olursa, regl döneminin süresi uzarsa K vitamini eksikliği söz konusu olabilir.

Tuvalete gittiğinizde idrarınızda ya da dışkınızda kana denk geliyorsanız..

K vitamini eksikliği, tıpkı diş eti kanaması, burun kanaması, ufak kesiklerden çok kan akması gibi etkiler gösterebilirken daha ileri boyutlarda bir yoksunluk söz konusu olduğunda bu durum idrarda ve dışkına kan görülmesi, iç organlarda, özellikle de sindirim sisteminde kanamaların oluşması gibi ciddi etkilere de neden olabilir.

Bu durumda hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmeli, gerekli testler, muayeneler yaptırılmalıdır.

Kemikleriniz ağrıyorsa ya da eskisine göre kırılganlaştıysa..

K vitamini eksikliğinin kanın pıhtılaşması üzerindeki etkilerini ve doğal olarak vücudumuzda oluşturabileceği etkileri öğrendik ama durum bununla da sınırlı değil tabii ki. Çünkü K vitamini eksikliği aynı zamanda protein emiliminin de azalmasına neden oluyor. Yani eğer vücudunuzda K vitamini yeteri kadar yoksa yiyeceklerden aldığınız tüm proteinlerden de yararlanamıyorsunuz. Eğer bu durum uzun vadeli bir hal alırsa kemik ağrıları ve hatta kemiklerin kırılma ihtimalinin artması gibi durumlar oluşabiliyor.

Yeni doğan bebeğinizin göbeğinde kanama söz konusu olduysa..

Yeni doğan bebeklerde K vitamini eksikliğinin söz konusu olması aslında çok da şaşılacak bir durum değildir. Ancak bu eksiklik, bazı bebeklerde kendini göbekte kanama olarak gösterebilir ve bu da bebeğinizin doktorunun mutlaka haberdar olması ve müdahale etmesi gereken bir durumdur.

Eğer yeni doğan bir bebeğiniz varsa ve göbeğinde az da olsa bir kan gördüyseniz, kanama söz konusu olduysa telaş yapmadan ve hiç vakit kaybetmeden bebek doktorunuza gidin ve doktorunuzun uygun gördüğü işlemleri yaptırın.

Önemli bir not: Eğer bu belirtilerden biri, birkaçı ya da hepsi sizde de varsa hiç vakit kaybetmeden doktora gitmeyi, gerekli ölçümleri yaptırmayı ihmal etmeyin. Eğer K vitamini eksikliği sorunu çekiyorsanız doktorunuzun önerileri doğrultusunda beslenmeye, doktorunuzun gerekli görmesi halinde size verilecek ilaçları olması gerektiği gibi kullanmaya özen gösterin.

“K vitamini bakımından zengin yiyecekler nelerdir?” derseniz onları da hemen sayalım: Ispanak, pazı, kale, pancar, brokoli, roka, marul, tere, karnabahar, bamya, yaban mersini, avokado, kivi, soğan, çeşitli baharatlar, bitkisel yağlar vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu