PÜF NOKTASI

ALOE VERA HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR

Aloe Vera her zaman faydası bilinen, kremlerde, şampuanlarda ve güzellik ürünlerinde sıkça kullanılan bir bitki. Ama son yıllar da sadece internet aramalarında bile %100’ü aşan bir popülerlik sergilemekte.

Aloe Vera bitkisi?

Türkçe’ye Tıbbı Sarısabır olarak geçen Aloe Vera, Aloe cinsinden bir bitkidir. Bu cins oldukça şifalı bitkilerin bulunduğu bir cinstir ancak en şifalısı Aloe Vera olarak bilinir. Genellikle Afrika’da yetişen, çok yıllık ve yaprakları dikenli formda olan bir bitkidir. Bitki çok fazla çiçeklenmez. Toplamda 2 veya 3 defa çiçek açar. Çiçekleri sarı renktedir.

Boyları çok fazla uzamayan Aloe Vera’lar nadiren de olsa fazla uzun olarak gözlemlenebilir. Uzun ve etli yaprakları vardır. Yaprakları suludur; içerisinde jel barındırır ve kılıç gibi uzar. Kenarları dikenli olan bu yeşil renkli yapraklar topraktan yukarı doğru açar. Bitki’nin bilinen diğer adları ise çöl zambağı, ölümsüzlük bitkisi ve ilaç bitkisidir.

Bazı kaynaklara göre Aloe Vera kullanımı çok eskiye dayanıyor. Eski Mısır zamanında Aloe Vera’nın aktif olarak yanıklarda, enfeksiyon tedavisinde ve parazit rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılıyormuş. Bununla birlikte güzelliğine olan düşkünlüğü ile nam salan Kleopatra’nın cilt düzelliğini Aloe Vera ile yaptırdığı masajlarla koruduğu da söylenenler arasında.

Aloe Vera Bitkisi Faydaları

Aloe Vera yapısında yer alan amino asitler, enzimler, vitamin, mineral ve temel yağlar; bunlara ek olarak daha bir sürü madde birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Aloe vera faydaları nelerdir, nasıl kullanılır biraz da bu konulardan bahsedelim. Aloe Vera faydaları şöyle sıralanabilir;

Aloe Vera gel

  • Yara tedavilerinde Aloe Vera kullanımı çok yaygındır. Bilhassa iltihaplı deri rahatsızlıklarının tedavisine fayda sağlar.
  • Aloe Vera cilde faydaları ile özellikle bilinir. Cilde yumuşaklık ve nem kazandırır, pH oranını düzenler. Cildi genç ve diri tutar.
  • Cilt hastalıkları ile mücadelede en etkin ilaçtır. Bilhassa uçuk, mantar gibi problemleri çok kısa sürede iyileştirir, sedef hastalığının tedavisinde kullanılır. (Ciltteki mantarın tedavisinde etkin olduğu gibi bağırsak mantarlarında da etkindir.)
  • Deri üzerinde bulunan gözenekleri temizleyen Aloe Vera teni toksinlerden arındırır.
  • Hücre yenilenmesine yardımcı olur bu da cildin yaşlanmasını geciktirmeyi hatta belli ölçülerde durdurmayı sağlar.
  • Gençleştirici etkisi yalnızca ciltte yoktur. Aynı zamanda kemik erimesi tedavisi çin de Aloe Vera kullanılır.
  • Her türlü yanık durumunda cildin onarımını sağlar.
  • Saçlara parlaklık, yumuşaklık ve güç verir.
  • Sarılık hastalığının tedavisinde ve hızlı atlatılmasında etkin olarak kullanılır.
  • Karaciğer rahatsızlıklarını gidermede Aloe Vera tedavisi uygulanabilir.
  • Metabolizmayı kuvvetlendirir, sindirim sistemine faydalıdır. Kabızlığı gidermek için doğrudan tületilir.
  • Balgam söktürücü özelliği vardır. Boğazı temizler.
  • Soğuk algınlığı ve grip rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Aloe Vera bitkisi faydaları o kadar çeşitli branşlar için geçerlidir ki şeker hastaları için bile faydalıdır.

Aloe Vera Bitkisi Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Aloe Vera neresinden tutarsan bir fayda sağlıyor gördüğünüz kadarıyla. Peki Aloe Vera nasıl kullanılır, nasıl kullanılır? Nasıl uygulanır? Aloe Vera’nın kullanım alanı oldukça geniştir. Buna bağlı olarak kullanım şekli de oldukça fazladır. Aloe Vera, çiçeğinden tohumuna kadar tıbbi kulanım için faydalanılan bir bitkidir.

Aloe vera

Aloe Vera krem ya da jel olarak ve ağız yolu ile tüketilmek şeklinde kullanılır. Yaygın kullanımı bitkinin gelişmiş dallarından (yapraklarından) birinini dip kısmından kesilerek yüze uygulanmasıdır. Bunun için kestiğiniz yaprağın önce sağında ve solunda bulunan dikenleri kesmeli (Sağdaki görselde olduğu gibi), ardından kabuğu soyup içerisindeki jeli çıkararak cildinize uygulamalısınız. Aloe Vera yüze sürülür mü? Aloe Vera bakımı tüm teninize uygulanabilir. Yalnızca eğer akneli bir bölgeye uyguluyorsanız biraz daha az uygulamanız önerilebilir. Bal ve kil gibi cilde faydalı başka maddelerle birleştirilerek Aloe Vera jelinden oldukça kaliteli bir maske elde edebilirsiniz.

Saçlara canlılık ve ışıltı vermek amacı ile kullanılabilen Aloe Vera, içerisinden çıkarılan jelin sirke ve zeytinyağı ile karıştırılıp saça sürülmesi şeklinde uygulanır. En az yarım saat beklettiğiniz bu maskeyi ardından güzelce durulamanız tavsiye edilir. Aloe Vera’nın aynı zamanda kepek rahatsızlığı konusunda da kesin çözüm olduğu söylenmektedir.Bitki ağız yolu ile tüketilebilir. Jeli direkt olarak tüketebilirsiniz. Ancak jeli çıkardıktan sonra mutlaka buzdolabında saklamalısınız. Eğer tadı sizi rahatsız ediyorsa bal ve limon ile tatlandırabilirsiniz.

Aloe Vera tüketimi esnasında beklenmedik bir bağırsak krampı, mide yanması veya mide bulantısı ile karşılaşılırsa artık kullanılmamalıdır. Bilhassa hamile ve emziren kadınların kullanmaması gerekir. Beklenmedik bir etki görülürse direkt olarak bir doktora danışılmalıdır.

Aloe vera içilir mi ?

Yara ve yanıklara, böcek ısırıklarına, sedefe ve alerjik reaksiyonlara doğrudan sürülebilir. Ağız içerisindeki yaralara da doğrudan uygulanabilir.

Aloe Vera kilo verdirir mi? Bazı kullanıcılar Aloe Vera kullanımının kilo vermede de etkili olduğunu belirtmekte. Bu konuda kesin bir bilgi olmamakla birlikte sindirim sistemini düzenleyen vitkinin kilo verme konusunda da destekleyici olduğu söylenebilir. Limon ve bal ile hazırılayacağınız bir karışıma Aloe Vera yaprağından çıkardığınız jeli ilave ederek tüketmeniz durumunda rejiminizi destekleyici bir içecek elde edebilirsiniz. Dilerseniz portakal veya mandalina gibi bir meyveyi de bu detox suyunu yapmakta kullanabilirsiniz.
Bitkinin içerisinden jeli çıkararak hazırlamış olduğunuz Aloe Vera sularını veya kremlerini en fazla 1 hafta boyunca buzdolabınızda saklayarak kullanabilirsiniz.

Aloe Vera Bakımı ve Yetiştirilmesi

Siz de krem, jel veya suyunu satın almak yerine evinizde bu bitki yetiştirerek kendiniz özünü elde etmek istiyorsanız satın aldığınız Aloe Vera’yı evinizde yetiştirebilirsiniz. Aloe Vera nereden alınır? Eğer evinizde bir Aloe Vera’nız olsun istiyorsanız bunu çiçek marketlerden kolaylıkla edinebilirsiniz. Tohumdan alındığında 7 – 10 TL arası değişebilen Aloe Vera bitkisi fiyatı fide halinde 20 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulur.

Aloe vera bitkisi

Evde kolaylıkla saksı içerisinde yetiştirebileceğiniz Aloe Vera, dipten yavru verir. Bakımı ise oldukça kolaydır. İyi güneş alan ve akşamları esinti alan bir yerde çok kolay yetişir. Filtrelenmiş güneş ışığı yeterlidir ancak direkt olarak güneş ışığı alabilirse, daha verimli büyüyecektir.

Gün ışığı Aloe Vera için önemlidir. Uzun gün ışığı alabileceği şekilde konumlandırılması gerekir.

Aloe Vera sulanırken de özenli davranılmalıdır. Özellikle sulama yapılırken çok dikkat edilmelidir. Fazla sulamadan kesinlikle uzak durmalısınız. Fazla sulamadan oluşacak hastalıklardan biri köklerin çürümesi olacaktır. Sulama yapmak için toprağın tamamen kuruması beklenilmelidir. Açık alanda ve bitkinizin bol bol güneşlenebileceği bir bölgede iseniz, her gün veya gün aşırı bile sulayabilirsiniz. Bu tamamen toprağınızın kuruması ile alakalıdır.

Aloe Vera yetiştiren toprağın süzek olması gerekir. Drenajın iyi sağlanabilmesi bitkinin kökleri açısından büyük önem taşıt. eğer bitkinizin toprağı yeterince süzek değil ise ponza taşı ilave ederek toprağınızı daha süzek hale getirebilmeniz mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu