ARPACIK İÇİN DOĞAL VE EN ETKİLİ TEDAVİ
Arpacık, göz kapaklarının içinde bulunan gözyaşı yağ bezlerinin enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu enfeksiyon genellikle bakterilerin neden olduğu bir durumdur. Gözde arpacık çıkması oldukça yaygın bir durumdur ve çoğu zaman rahatsızlık verir. Arpacık oluştuğunda, göz kapağında sivilce benzeri kızarıklık ve kabarıklık meydana gelir ve bu duruma genellikle göz kapağında ağrı ve rahatsızlık eşlik eder.
Arpacık Ne kadar sürer?
Arpacık genellikle birkaç gün ila bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazen iyileşme daha uzun sürebilir. Bu süre zarfında göz kapağı temizliği ve hijyenine dikkat etmek önemlidir. Ayrıca sıcak kompres uygulamak da şikayetleri hafifletebilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Doktorunuzun önereceği antibiyotikli damla veya pomatların kullanılması da enfeksiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.
Arpacık için En Etkili Doğal Yöntem
Tedavide sıcak su veya sıcak çay pansumanı çok yararlıdır. Kirpik kenarlarını temizlemek için göze özel üretilmiş jel, şampuan ve göz mendili kullanımını önermekteyiz. Bunun dışında alternatif bitkisel çözümlerden örneğin halk arasında kullanılan sarımsak sürülmesinden uzak durulmalıdır.
Sıcak pansuman gözdeki arpacık gibi durumlarda rahatlama sağlayabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. İşte göze sıcak pansuman nasıl yapılır:
- Temiz bir gazlı bez veya makyaj pamuğu alınır.
- Sıcak suya veya demlenmiş çaya batırılır. Demlenmiş çayın kullanılması, antioksidan özellikleri nedeniyle ek bir fayda sağlayabilir.
- Bez veya pamuk iyice sıkılarak fazla suyu alınır, böylece pansuman sırasında damlayıp göze zarar vermesi önlenir.
- Sıcak bez veya pamuk göz kapakları üzerine yerleştirilir.
- Göz kapakları üzerinde en az 5 dakika bekletilir. Eğer bez veya pamuk çabuk soğursa, tekrar sıcak suya batırılarak ıslatılabilir.
- Göz kapağına uygulanan sıcaklık, kapak derisine zarar vermeyecek düzeyde olmalıdır. Bunun için kullanılacak suyun sıcaklığı, parmakla kontrol edilerek yanmayacak sıcaklıkta olup olmadığı belirlenmelidir.
- Sıcak pansuman günde 1-2 kez yapılabilir.
Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:
- Göz kapağına uygulanacak sıcaklık, cilde zarar vermeyecek düzeyde olmalıdır.
- Sıcak bez veya pamuk, göz çevresindeki deriye zarar vermeden uygulanmalıdır.
- Sıcak su veya çayın kullanıldığı suyun içine parmak batırılarak sıcaklığın uygun olduğu kontrol edilmelidir.
Arpacık, iç ve dış olmak üzere 2 tipte görülebilir.
- Dış Arpacık: Daha sık karşılaşılan bir tiptir. Genellikle kirpik veya yağ bezlerinin iltihabından kaynaklanır. Kirpik tabanındaki bezlerin iltihaplanması sonucu oluşabilir. Bu durumda, genellikle göz kapağının dışında, kirpiklerin köklerine yakın bir bölgede kızarıklık, şişlik ve hassasiyet görülür.
- İç Arpacık: Bu tip arpacık, göz kapağının içinde yer alan gözyaşı yağ bezlerinin akut enfeksiyonudur. Kapağın üst kısmında yaygın kızarıklık, ödem, hassasiyet ve ağrı oluşabilir. İç arpacık, dış arpacıktan biraz daha derinde yer aldığı için, genellikle dışarıdan görülmez ve dokunsal olarak daha hassas olabilir.
Her iki tür de genellikle enfeksiyon nedeniyle oluşur ve tedavi edilmediği takdirde şiddetlenebilir veya tekrarlayabilir. Bu nedenle, arpacık belirtileri fark edildiğinde uygun tedavi için bir göz doktoruna başvurulması önemlidir.
İşte arpacığın yaygın belirtileri:
- Göz kapağında sivilceye benzer içi iltihap dolu kırmızı kabarıklık ve şişlik: Arpacık genellikle göz kapağında sivilceye benzer bir kabarıklık olarak ortaya çıkar. Bu kabarıklık, genellikle iltihap doludur ve kırmızı renkte olabilir.
- Kabarıklığın ortasında küçük sarı renkte iltihap odağı: Arpacığın oluştuğu kabarıklığın ortasında genellikle küçük bir sarı iltihap noktası bulunabilir.
- Göz kapağında ağrı: Arpacık genellikle ağrıya neden olur, özellikle dokunulduğunda veya göz kapağı hareket ettirildiğinde ağrı artabilir.
- Göz kapağındaki kabarık bölgenin etrafında kızarıklık, şişlik ve ısı artışı: Arpacık bölgesi etrafında kızarıklık, şişlik ve ısı artışı gibi inflamatuar belirtiler olabilir.
- Göz kapağında kabuklanma: Arpacık iyileşirken kabuklanma veya pul pul dökülme görülebilir.
- Gözde kızarıklık: Arpacık genellikle gözde kızarıklığa neden olur.
- Batma, sulanma, ışık hassasiyeti: Arpacık ayrıca gözde batma, sulanma ve ışığa hassasiyet gibi rahatsızlıklara da yol açabilir.
- Çapaklanma: Arpacıkla ilişkili olarak gözde çapaklanma veya akıntı görülebilir.
Bu belirtiler arpacık oluştuğunda sıklıkla gözlemlenen semptomlardır. Ancak, herhangi bir göz rahatsızlığı durumunda, bir göz doktoruna danışmak en iyisi olacaktır.