SAĞLIK

AYAK MANTARI İÇİN 4 BİTKİSEL KARIŞIM

Ayak mantarı sık görülebilen bir cilt problemidir. Mantarlar Özellikle karanlık bölgelerde nemli ve sıcak ortamlarda üreyen mikroorganizmalardır. Bu açıdan ayakkabının içi mantarın üreyebilmesi açısından oldukça elverişli bir ortamdır. Kapalı, hava almayan dar ayakkabıların uzun süre giyilmesi, duştan sonra ayağın tam kurulanmaması ve sürekli terleme mantarın oluşması için elverişli ortamı oluşturur.

 

AYAK MANTARININ NEDENLERİ

Özellikle havuzlar, hamamlar, plajlar, spor salonları ve güzellik salonları gibi ortak kullanım alanı olan yerlerde mantar oluşması ve yayılması riski yüksektir. Başkalarının ayakkabılarını ve terliklerini kullanmak bu açıdan çok sakıncalıdır. Ayak mantarının görüntüsü herkeste aynı şekilde değildir. Bazı kişilerde ayak parmak aralarında görülürken bazı kişilerde ayak tabanında ve yanlarında görülür. Mantarlar; su toplayan, kızarıklık ve kepeklenme yapan yara görünümündedir. Bazı kişilerde kaşıntı ve yanma da yapar. Ayakta oluşan mantarın zamanında tedavi edilmemesinden dolayı mantar tırnaklara sıçrayabilir. Bu aşamadan sonra tedavi daha da zorlaşır bu nedenle ayakta mantarı görüldüğü zaman ihmal edilmemelidir. Mantar tırnağa bulaştığı zaman tırnakta kalınlaşma, ufalanma, renk değişimi gözlenir. Tedavisi yapılmadığı takdirde tırnak kaybedilebilir.

Ayak Mantarı Tedavisi

Mantar bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle tedavisi geciktirilmemeli ve çevreye bulaşmaması için tedbirli olmak gereklidir. Ayak sürekli temiz ve kuru tutulmalıdır. Çoraplar sık sık değiştirilmeli, çok dar ayağa ve tırnaklara baskı yapan ayakkabılar tercih edilmemelidir. Nemi emen pamuklu veya yün çoraplar ve havlular tercih edilmelidir. Nefes alan yapıdaki ayakkabılar kullanılmalıdır. Her gün aynı ayakkabıyı giymek yerine en azından bir gün arayla o ayakkabıyı giymek ve ayakkabının havalanmasını sağlamak gerekir. Böylece mantardan kaynaklanan kötü kokunun da giderilmesi sağlanmış olur. Özellikle kışın giyilen çizmeler, botlar ayakların nefes almasını engellemektedir. Bu da mantar oluşumuna sebep olmaktadır. Yazın hava zaten sıcak olduğu için kapalı ayakkabılar ayağın sürekli nemli kalmasına sebep olur. Bu nedenle sandalet tarzı açık ayakkabılar tercih edilmelidir. Özellikle yaz aylarında ayaklara ve ayakkabılara antifungal pudra serpilmesi mantar oluşumuna karşı bir önlem olarak kullanılabilir.

Diyabet hastalarının, dolaşım sorunu olan ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin mantar hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bu kişilerin daha önemsemesi gerekir. Kadınların manikür-pedikür yapılan güzellik salonlarında sterilizasyona önem vermesi gerekir. Kullanılan ürünlerin temizliği sağlık açısından oldukça önemlidir. Ayak tırnakları çok kısa kesilmemelidir. Eti kapatacak şekilde ve düz bir şekilde kesilmelidir. Mantar tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar olduğu gibi bazı kremler de kullanılır. Bu ilacların doktor tavsiyesinden sonra kullanılması gerekmektedir.

Mantar tedavisinde kullanılan bazı bitkisel yöntemler de vardır.

Aynısefa: Bitki önce suda kaynatılır sonra soğumaya bırakılır. Ilıkken bir leğenin içine dökülerek ayaklar bu suyla ovalanır ve 10-15 dakika boyunca bu suda bekletilir. Aynısefa kremi de uygulanabilir.

Sarımsak:

Başka bir bitkisel formül de; 7-8 diş sarımsak biraz tuz ekilerek ezilir, cam bir kavanoza alınan ezilmiş sarımsağın üzerine çok az miktarda alkol ilave edilir. Bu karışım 3-4 saat bekletildikten sonra çalkalanır ve daha sonra başka bir kavanoza süzülerek aktarılır. Ayak suyla yıkanıp temizlendikten sonra bu karışım pamuk yardımıyla ayakların mantarlı bölgelerine sürülmeli ve üzeri pamukla örtülü şekilde en fazla 3 saat bekletilmelidir. Daha sonra pamuklar çıkarılarak ayak tekrar sabunlu su ile yıkanarak temizlenmeli ve iyice kurulanmalıdır. Bu işlemi en az 15 gün boyunca özellikle geceleri uygulamak faydalı olacaktır.

Elma Sirkesi:

Yarım litre elma sirkesini bir litre sıcak suyla karıştırarak ayaklarınızı bu suda 45 dakika kadar bekletin. Bu yöntemi haftada iki kere uygulayabilirsiniz.

Aloe Vera:

Ayak temizliği için aloe vera yağı kullanılabilir. Bir pamuk yardımıyla sabah ve akşam günde 2 defa ayaklar aloe vera yağıyla silinmelidir.

Paudora:

Mantar tedavisinde kullanılabilecek bir diğer bitki de paudoradır. Pauodoranın çayını hem içebilir hem de ayaklarınızı bu çayda yıkayıp bir süre bekletebilirsiniz. Ayaklarınızı gün içerisinde bitkisel sabunlarla sık sık yıkamanız ve iyice kurulamanız da ayak sağlığına iyi gelecektir. Tedavi edilmeyen ayak mantarı tırnaklara sıçrayabileceği gibi başka enfeksiyonlara sebep olur ve ciltte çatlamalar ve başka yaralar oluşabilir. Bu nedenle mantar tanısı konduktan sonra hemen tedaviye başlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu