B17 Vitamini Nedir? Kanserli hücreleri yok ettiği ve engellediği doğrumu?
B17 vitamini sahip olunan kanserli hücreleri yok ettiği ve kanserli hücrelerin oluşumunu engellediği istikametinde neticeler sunmakla birlikte kimi çalışmalar da B17 vitamininin kanseri önlemede ve iyileştirmede herhangi bir tesiri olmadığı konusunda neticelere sahip. Yine de B 17 vitamini toplum arasında “anti-kanser” vitamini olarak bilinmektedir. B17 vitamini en çok kayısı çekirdeğinde yer alır ama başka çoğu yemiş ve meyve çekirdeği değerli sayılacak miktarlarda B17 vitamini içermektedir.
B17 Vitamini ve Kanser
B17 vitamininin kanser üstüne tesirinin, vitamin bedene girdiği vakit hidrojen siyanür oluşturup, kanserli olan hücreleri yok etmesinden ileri geldiği söylenir.Fakat bu enzimlerin, salgılanıp dokulara ulaşması esnasında sadece B17 vitamini kafi değildir. Anti-kanserojen beslenme ve derli toplu bir egzersiz ile birlikte uygulanması tavsiye edilir.
Klinik testler B17 vitaminin B15, A, C, E, vitaminleri ile birlikte alındığında kansere karşı daha tesirli olduğu sanılıyor.Ancak B17 vitamininin ve kanserin yayılmasını durdurma ve kanserli hücreleri ortadan kaldırma konusunda daha çok bilimsel incelemeye gereksinim duyulur.Amerika Besin İlaç Hanesi Milli Tıp Enstitüsü doğrulusunda B17 vitamini, “kanseri önleyici” olarak kabul edilmemiştir. ABD Kanser Derneği internet sitesine göre “B17 vitaminin kanseri rehabilitasyon edici özelliğiyle alakalı somut bir bilimsel inceleme neticesi de bulunmamaktadır”.
B17 Vitamini Neler de Var?
B17 vitamini daha çok çekirdekli meyvelerdedir.B17 vitamini en çok kayısı çekirdeğinde yer alır ama kiraz, erik, şeftali ve nektar tohumları da yüksek bir oranda B17 vitamini içermektedir. Bu meyveler dışında da üzüm çekirdeği, elma çekirdeği, ahududu, çilek ve böğürtlenden de bu vitamini alabilmek olasıdır.
B17 Vitaminini Bulunduran Çekirdekler:
- kayısı çekirdeği
- elma çekirdeği
- kiraz çekirdeği
- keten tohumu
- darı
- şeftali çekirdeği
- nektarın çekirdeği
- armut çekirdeği
- kabak çekirdeği
- erik çekirdeği.
B17 vitamininin zararları
bu vitaminin özü olarak ağız yoluyla alındığı vakit kimi bireylerde siyanür zehirlenmesine neden olduğunu işaret edilir.Siyanür zehirlenmesinin ilk bulguları de zihin karışıklığı, soluk darlığı, halsizlik, baş dönmesi, bazen baş ağrısı ve uyku halidir. Ciltte ve ağız içerisinde kızarma ve yahut pembeleşme olarak görülebilir. Şiddetli siyanür zehirlenmesi ise komaya, nöbetlere ve nefesin durmasına yol açabilmektedir.Yani B17 vitamini “bir vitamin değil tabii bir bileşendir” gibi görüşlerde vardır.
B17 vitaminini destekleyenler ve bu vitaminin kanserin rehabilitasyonu içersinde kilit rol oynadığını savunurken bilhassa de Amerika başta olmak suretiyle, kimi sıhhat kuruluşları B17 vitaminin, kanser hastalığının üstünde hiçbir tesiri olmadığının altını çiziyor ve hem de zehirlenmelere de yol açabileceğini vurguluyor.Ülkemizde ise bu mevzu konusunda yapılmış olan bir inceleme veya Sağlık Bakanlığı tarafından da verilmiş bir tavsiye bulunmuyor.İnternetteki incelemeler de bilimsel incelemeler gibi 2 değişik noktayı gösteriyor. Bazıları B17 vitamininin, harbiden de işe yaradığını belirtirken kimileri ise bunun sadece ticari bir aldatmaca olduğunu düşünmektedir.Bu halde net bir sonuç olmadığı görünmektedir, kanser tedavisinde bu vitaminin kullanılıp kullanılamayacağı ile ilgili yeniden en doğru bulguyu bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre alabilmemiz olası.