SAĞLIK

B9 vitamini (Folik Asit) Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur Eksikliğinde Oluşan Ciddi Hastalıklar?

Folik asit aynı zamanda B9 vitamini ve folat olarak da bilinir, DNA onarılmasında ve kırmızı kan hücreleri üretilmesinde önemli rol oynar. Folik asit eksikliğinde vücut sıkıntıya girer ve belli sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Anemi, iç organların yeterli oksijen alamaması bu belirtilerden bazılarıdır.Günde 400 mikrogram folik aside ihtiyacınız olduğunu biliyor muydunuz?

Bilişsel Problemler

Folik asit merkezi sinir sistemi için vazgeçilmezdir. Vücudunuz yeterli miktarda alamazsa depresyon, konsantrasyon problemleri, unutkanlık ve asabilik yapabilir. Eğer tedavi edilmezse, bunama ve Alzheimer’s hastalığına kadar ilerleyebilir.

Vücutta Ağrı

Ağır anemi vakalarında, beyin yeterli oksijen alamadığı için beyne giden damarlar şişmeye ve baş ağrısına sebep olmaya başlar. Ancak beyin oksijen eksikliği çeken tek organ olmayacak ve kırmızı kan hücresi üretilemediği için demir eksikliğinin göstergelerini hissetmeye başlayacaksınız. Özellikle göğsünüzde ve bacaklarınızda meydana gelecek bu ağrılar için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Solgun Cilt Rengi

Hemoglobin adı verilen kırmızı kan hücreleri ciğerlerinizden oksijeni alarak tüm vücuda dağıtır. Folik asit eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücreniz olmayacağı için iç organlar yeterli oksijen alamayacaktır ve bu sebeple en önemli organlara ancak oksijen taşınabilecektir ve diğerlerine yetecek oksijen kalmayacaktır. Bu sebeple cildinizde soluklaşma meydana gelecektir. Aynı zamanda, kas zayıflığı, yorgunluk, el ve ayaklarda uyuşma da belirtiler arasındadır.

Nefes Darlığı

Normal egzersizleriniz sırasında veya birkaç kat merdiven çıktıktan sonra aldığınız nefesin size yetmediğini hissediyorsanız oksijen seviyeniz yetersiz demektir ve yüksek ihtimalle folik asit eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca daha fazla oksijene ihtiyaç duyan vücudunuz kalbinizin daha hızlı atmasına sebep olacaktır. Bu da baş dönmesine hatta baygınlığa sebep olabilir.

Sindirim Sorunları

Kusma, mide bulantısı, mide ağrısı ve ishal gibi belirtiler sindirim sisteminizde bir sorun olduğunun göstergeleridir. Folik asit eksikliğinde anoreksi (aşırı zayıflık) hastalığına yakalanabilirsiniz ve ciddi şekilde kilo kaybedersiniz ve geri kazanmanız kısa vadede mümkün olmaz.

Ağız ve Dilde Yaralar

Ciddi bir şekilde folik asit eksikliği yaşıyorsanız, diliniz şişmiş gibi görünebilir, kırmızılığında artış hatta parlayabilir. Önce dilinizin ucu ve kenarları belirtileri göstermeye başlar ve zamanla tüm dilinize yayılır. Daha sonra ağzınızda uç noktası beyaz akne benzeri ancak içi iltihap dolu olmayan yaralar çıkmaya başlar.

Tat Duyusunda Kayıp

Ağzınızda ve dilinizde oluşan yaralar tat alma taneciklerini olumsuz etkiler. Zaten yeterli oksijen alamadıkları için ölmeye başlarlar ve beyninize yediğiniz yemeğin tadı ve sıcaklığı konusunda mesaj gönderemez hale gelirler.

Folik Asit Eksikliği Nasıl Giderilir?

En kolay tedavi beslenme düzeninize belli gıdaları ekleyerek gerçekleştirilir. Koyu yeşil bitkileri daha çok tüketerek işe başlayabilirsiniz. Bunların arasında; brokoli, brüksel lahanası, ıspanak ve kuşkonmaz sayılabilir. Ayrıca turunçgiller, fasulye, mantar ve tahılları da düzenli miktarda tüketerek folik asit seviyelerinizi normal düzeylere çıkarabilirsiniz.

Bahsettiğimiz belirtilerden bir veya birkaçını yaşadıysanız, mutlaka bir doktorla görüşmelisiniz. Ancak doktorunuz endişelerinizi onayladıktan sonra beslenme düzeninizde değişikliğe gitmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu