PÜF NOKTASI

Baş Ağrısı’nın Nedenleri ve Kurtulma Yöntemleri

Bilindiği üzere Dünya nüfusunun yarısı baş ağrılarından şikayetçi. Dünya Sağlık Örgütü’nün erkekler için ilk 10 engel sebebi arasında iken, bu durum kadınlar için ilk 5’tedir. Bu içeriğimizde baş ağrısının sıradan olmayan sebeplerini derledik ve altta yatan sebepler konusunda dikkatli olmanız ve vücudunuzu dinlemeyi öğrenmeniz açısından sizlere tavsiyelerde bulunmak istedik.Aynı zamanda sahip olduğunuz baş ağrılarını da geçirmenin en kolay yollarını öğrenerek hayatınızın keyfini bu içeriğimizi sonuna kadar okuyarak çıkarabilirsiniz.

Güneş Işığı ve D Vitamini Eksikliği

Araştırmalara göre D vitamini eksikliği, kronik baş ağrılarına sebep olan faktörlerin başında geliyor.2,600 insandan oluşan bir grupla yürütülen deneyden sonra bilim insanları en düşük D vitamini seviyelerine sahip olan insanların kronik baş ağrılarına sahip olma oranının diğerlerine kıyasla oldukça yüksek olduğunu ortaya çıkardılar. Aynı zamanda yaz aylarında devamlı güneş altında çalışmak zorunda olan insanlarda da kronik baş ağrıları ortaya çıkma riski de oldukça fazla olduğu kaydedildi.

Parlak Işık

Baş ağrısı çeken insanlar genellikle parlak ışıktan kaçar ve karanlık odalarda vakit geçirirler. Parlak ışık altında devamlı kalmak gözlerin beyinlerle olan nöron bağlarını aşırı yükleyerek baş ağrıları çekmenize veya çektiğiniz ağrıların şiddetlenmesine sebep oluyor. Ayrıca kalp ritminiz, ruh halinizi de etkiliyor ve son olarak nefes darlığı, halsizlik ve mide bulantısına sebep olabiliyor.Parlak ışığın baş ağrılarınızın sebebi olabileceğinin yanında da hastaların parlak ışığa karşı tepkileri genellikle sinirlenme, rahatsız olma, anksiyete ve çaresizlik hissi oluyor. Sürekli huzursuzluk, mide bulantısı ve nefes darlığı da diğer belirtiler arasındadır.

Gök gürültüsü ve Şimşek

Cincinnati Üniversitesinin uyguladığı matematik modelleme sistemi ile yüksek frekansından ötürü şimşek, yıldırım gibi hava olayları da baş ağrılarını tetikleyebiliyor. Sonuçlara bakacak olursak; şimşekli ve gök gürültülü bir günde baş ağrısına sahip olma oranınız %19 artıyor. Bu sonuç bize gösteriyor ki, hava bozuk olduğunda ve şimşekler gökyüzünü doldurduğunda baş ağrılarımız başlayabilir.Ayrıca hava durumundan ötürü değişen nem ve basınç da vücudunuzu etkilediğinden başka sebepler aramadan sadece yukarı bakarak neden başınızın ağrıyor olduğunu anlayabilirsiniz.

Depresyon ve Anksiyete

Baş ağrıları çeken 588 hasta Ulusal Tıbbi Savunma Merkezinde yürütülen bir deneye katıldı. Bu deney gösterdi ki anksiyete, depresyon gibi psikolojik sebepler de şiddetli ve kronik baş ağrıları çekmenize sebep olabilir.Duygusal stres ve baş ağrılarının sıklığı arasında bulunan bağlantı diğerlerinden daha güçlü olarak yorumlanmıştır ve hastalara önerilen ilk şey ağrı kesicilere yönelmek yerine kendi bedenlerini dinlemeleri ve en yakın sağlık kuruluşundan yardım almaları olmuştur.Konu migren hastaları olduğunda ise ağrının adı bile hastalarda depresyon ve anksiyeteye sebep oluyor. Hayatları boyunca şiddetli ve geçmeyen ağrılar çeken hastalara önerilen ise düzenli bir yaşam tarzı ve sağlıklı beslenme düzeni olmuştur.
Kodein İçeren İlaçlar

kodein ve kadın

Adelaide Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre yüksek dozlarda alınan kodein ciddi baş ağrılarına sebep oluyor. Acı eşiği düşük olan hastalarda özellikle ciddi sorunlara yol açan bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuza mutlaka özel durumlarınızdan bahsetmelisiniz.Özellikle yeşil reçeteli olarak aldığınız ilaçlarınızı ne kadar kullanırsanız bu ilaçlara direnciniz o kadar yükselir ve zamanla daha fazla almanız gerekir. Aksi takdirde yoksunluk sendromuna girer ve çok daha kötü olabilirsiniz.

Obezite

Obez insanlar normal kilodaki insanlara kıyasla daha fazla baş ağrıları çekiyor. Özellikle migren ağrıları obez insanlarda daha çok kendini gösteriyor. Obez insanların iç kafa basınçları daha yüksek olduğu için baş ağrılarına daha yatkın oluyorlar. Ancak eğer ki kilodan kurtulma ve daha sağlıklı bir yaşam sürme arayışında olan hastalarda bu ağrıların zaman içerisinde kaybolduğu görülmüştür.

Soğuk

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsünde görevli bilim insanlarının soğuk derecelerde yaşamaya alışması ile baş ağrısı çeşitlerinin toplum içinde değişiklik göstermeye başlaması arasında evrimsel bir bağ buldular. Geçmişte buzul çağlarından kalan ve bizi hayatta tutan genlerimiz hala görevlerini yapıyor ve soğuk havaya maruz kaldığımızda ağrıyan başımız bizi sıcak yuvamıza gitmeye zorluyor.Çünkü, düşük sıcaklıklarda beyin damarları kasılır ve kan akışı yavaşlar ve beyne ulaşan kan azalınca başımız ağrımaya başlar. Oksijenden mahrum kalan beynin size bunu söyleme şekli burada baş ağrısı olarak görülmektedir.

Baş Ağrısı Çeşitleri

Baş ağrılarını sebepleri doğrultusunda birkaç çeşide ayıracak olursak başlıca baş ağrıları gerilim, migren ve küme ağrılar olarak sınıflandırılabilir.

Gerilim sebepli ağrılar en yaygın olanlardır. Kafa tasını saran kasların gerilmesinden ötürü meydana gelir. Kaslara yük bindiği, yaralandığı, iltihap kaptığı gibi durumlarda ağrıya sebep olur. En yaygın sebepler arasında stres, yorgunluk, uzun süre yanlış pozisyonda bekleme veya uyumak gösterilebilir.

Migren sebepli ağrılar gerçekten can sıkıcı olanlardandır ve başın tek bir kısmında meydana gelirler. Sebepler arasında çevre, stres, hormonlar, endişe veya yanıp sönen ışıklar bulunur. Genelde kadınlarda daha sık görülür ve günlük basit işleri bile işkence haline getirebilir.
Kümelenmiş ağrılar ise nadir görülen baş ağrıları arasındadır. Bir gün şiddetli baş ağrısı çekip haftalar boyunca başka hiç çekmeyebilirsiniz. Beyninizde salgılanan aşırı seratonin hormonu bu tip ağrılara sebep olabilir.

Baş Ağrılarından Nasıl Kurtuluruz?

Kafein uyanık kalmamızı ve uyanık kalmamızı sağlar aynı zamanda da konu baş ağrısı olduğunda da etkili bir ağrı kesicidir. Eğer tam tersi olarak baş ağrımı ne daha kötü yapar derseniz cevap buzlu su olacaktır.

Albert Einstein Tıp Fakültesinde yürütülen bir çalışmada alınan sonuçlara göre kafeini eğer analjezik ilaçlarla beraber alırsanız daha etkili olduğu kanıtlanmıştır.Eğer ki kahveyi bağımlılık derecesinde tüketen biriyseniz, birden kafein alışınızı kesmek de baş ağrısına sebep olabilir.

Akapunktur

Münih Teknik Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre akapunktur ile gerilim kaynaklı ve kronik baş ağrıları tedavi edilebiliyor. Akapunktur tedavisi yapılan ve deneklerin akapunktur yapılıyormuş gibi inandırılanlar olarak iki gruba ayırarak yapılan çalışmada akapunktur tedavisi yapılan deneklerin %51’inin baş ağrılarında azalma gözlemlenmiştir.

Yeşil Işık

Yine bir araştırmaya göre yeşil ışığa maruz bırakılan kronik baş ağrısı hastalarının ağrılarında azalma yaşanıyor.Katılımcılar mavi, yeşil, turuncu ve kırmızı ışığa maruz bırakıldıktan sonra sorulan sorular doğrultusunda yapılan çalışmada, sadece yeşil ışığın katılımcıların %80’ininde ağrıları hafiflettiği, diğer ışık tayflarının ise ağrıyı şiddetlendirdiği veya hiçbir etkiye sahip olmadığı gözlemlenmiştir.

Meditasyon

Bir Tıp Merkezinin yürüttüğü araştırmanın sonucuna göre düzenli meditasyon yapan insanlarda baş ağrısı riski ve önceden sahip olunan migren ağrılarında azalma meydana geliyor.Meditasyon yapan katılımcılarda görülen migren ağrılarını, meditasyona başlamadan öncekilerle kıyaslamaları istendiğinde ciddi bir azalma ve şiddetinde düşme olduğundan bahsediyorlar. Dahası, migren ağrılarının daha kısa sürdüğünü, daha çekilir olduğunu hatta kontrol edebildiklerini söylüyorlar.

Beslenme Düzeni

Dr. Vincent Martin, işlenmiş gıda tüketmenin ve vücuda gereğinden fazla karbonhidrat ve şeker almanın baş ağrılarını tetiklediğini söylüyor. Özellikle donuk ve konserve ürünlerde bulunan peynir, atıştırmalıklar, salata sosları, ketçap ve barbekü sosları bu ağrıları tetiklemede ön sıralarda geliyor. Taze pişirilmiş yemek tüketmenin gerekliği olduğunu özellikle vurguluyor.Alkol tüketmeyi de bırakmak veya en aza indirmek de baş ağrılarını ciddi şekilde azaltmaktadır. Özellikle yüksek histamin içeriği sebebiyle votka ciddi baş ağrılarının kaynağı olabiliyor.

Renkli Gözlükler

Işığa duyarlılığı veya baş ağrısı olan insanların devamlı siyah camlı güneş gözlüğü takmaları tavsiye edilir. Bazı hastaların devamlı siyah cam kullanmak istememeleri üzerine yürütülen bir araştırmada diğer renkli camlı gözlüklerinde siyah camlı gözlükler gibi etkili olduğu ve katılımcıların %85’inde baş ağrılarını geçirdiği gözlemlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu