BAZEN KULAĞINIZDA TİZ BİR ÇINLAMA DUYUYORSANIZ
Bu size tanıdık gelebilir: Görünüşe göre bir anda kulaklarınız çınlamaya başlıyor. Çok rastgele geliyor ve gelir gelmez tekrar ortadan kayboluyor. Peki bu çınlama sesi ne anlama geliyor? Peki ondan nasıl kurtulabilirsin?
Kulak çınlamasının Nedeni
Şans eseri, bu gizemli çınlama sesi sadece küçük bir aksaklık. Kısa açıklama: Kulağınızda, ses dalgalarını beyniniz için elektrik sinyaline dönüştüren iki tür tüy hücresi vardır. Bu tür tüy hücrelerinden biri titreşime neden olur ve yumuşak bir sesin sizin duyabileceğiniz kadar yüksek olmasına neden olur. Bazen duyulacak bir ses olmadığında tüy hücreleri hareket eder. Ve bu küçük aksaklık, onu tetikleyecek gerçek bir ses olmadığında bir çınlama sesi duymanıza neden olur. Vücudunuz bunun hata olduğunu anladığı anda çınlama sesi tekrar kaybolur.
Kulak çınlaması bazen bir soruna da işaret olabilir
Bu tamamen zararsız gibi görünse de kulak çınlaması bazen endişe kaynağı olabilir. Bazı kişilerde çınlama sesi birkaç saniye sonra kaybolmaz ve hatta günlerce sürebilir. Bazen artık hiç geçmiyor. Bu da kulağınızdaki kıl hücrelerinin hasar gördüğü ve Tinnitus adı verilen bir duruma yol açtığı anlamına gelebilir. Bunun nedeni stres, uyku eksikliği, kan basıncı veya ilaç olabilir. En yaygın neden, yüksek sese maruz kalma nedeniyle oluşan hasardır. Örneğin bir rock konserine gittiğinizde veya kulaklığınızla yüksek sesle müzik dinlediğinizde.
Kulak çınlaması devamlı ise
Eğer sürekli bir kulak çınlaması yaşıyorsanız doktorunuzu ziyaret etmeniz akıllıca olacaktır. Tedavisi olmasa da kulağınızdaki o sinir bozucu çınlamayla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmenin yolları var. Yalnızca bir veya iki saniye süren kısa bir zil sesi duyarsanız endişelenmenize gerek yok. Sadece kulaklarınızı koruduğunuzdan emin olun ve çınlamanın daha da kötüleşmesine izin vermeyin.