SAĞLIK

CİLT KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Cilt kanseri, en yaygın kanser tipidir. Neredeyse tüm cilt kanserleri erken teşhis edilirse etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Cilt kanseri nedir? Cilt kanserinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

CİLT KANSERİ

Cilt kanseri (cilt hücrelerinin anormal büyümesi) çoğunlukla güneşe maruz kalan cilt üzerinde gelişir. Bu yaygın kanser türü, cildinizin normalde güneş ışığına maruz kalmadığı bölgelerde de oluşabilir. Açık tenli insanlarda cilt kanseri daha çok görünür. Kimyasal maddeler, kozmetik ürünler, radyasyon ve başka çevresel etkenler cilt kanseri oluşmasına neden olur.

Ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmayı sınırlandırarak veya önleyerek cilt kanseri riskinizi azaltabilirsiniz.

CİLT KANSERİ TÜRLERİ : 3 ana deri kanseri türü vardır:

  1.  Bazal hücreli karsinom (en yaygın),
  2.  Skuamöz hücreli karsinom (ikinci en yaygın), deri hücrelerinden kaynaklanır
  3.  Melanom, Pigment üreten deri hücreleri (melanositler), ancak ilk iki çeşitten daha riskli olmasına rağmen daha az yaygındır. Melanom, nispeten erken ve agresif bir şekilde metastaz yapma eğilimi gösteren, dolayısıyla vücudun diğer bölgelerine yayılan oldukça agresif bir kanserdir. Bu kanserler erken bulunmaz ve tedavi edilmezse hayati olabilir. Diğer nadir deri kanseri türleri arasında lenfomalar, Merkel hücre kanserleri ve sarkomlar ve aynı zamanda saç ve ter bezi tümörleri dahil olmak üzere derideki diğer dokuların kanserleri bulunur.

CİLT KANSERİNİN NEDENLERİ

Cilt kanseri DNA’sında hatalar (mutasyonlar) meydana geldiğinde cilt kanseri oluşur. Mutasyonlar hücrelerin kontrolden çıkmasına ve bir kitle halinde kanser hücresi oluşturmasına neden olur.

  • En çok güneş ışığından kaynaklanan ultraviyole (UV) ışık maruziyeti, cilt kanserinin en sık rastlanan nedenidir.
  • Deri kanserinin diğer önemli nedenleri arasında şunlar vardır:
  • Bronzlaşma kabinlerinin (solaryum) kullanımı
  • İmmünsüpresyon: Bu bağışıklık sisteminin bozulması anlamına gelir. Bağışıklık sistemi, vücudu alerjik reaksiyona neden olan mikroplar veya maddeler gibi yabancı maddelerden korur. Bu baskılama bazı hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkabilir veya otoimmün hastalıklar gibi hastalıklarla mücadele için reçete edilen veya organ nakli reddini engelleyen ilaclardan kaynaklanabilir.
  • Olağandışı yüksek X-ışınlarına maruz kalma
  • Bazı kimyasallar: Arsenik ile temas, katran, yağlar ve hidrokarbonlar (skuamöz hücreli karsinomaya neden olabilir)

CİLT KANSERİ BELİRTİLERİ

  1. Ben veya lekenin rengi, şekli, boyutunun değişmesi ve kenarlarında düzensizlikler oluşması.
  2. Ben veya lekenin vücuttaki diğer ben veya lekeden daha farklı ve belirgin olması.
  3.  İyileşmeyen veya tekrarlayan yaralar.
  4. Ben veya lekede ve çevresinde ağrı, kanama, kaşıntı olması.
  5. Ciltte soyulma olması
  6. Deride sızıntı meydana gelmesi
  7. Bende kanama ve ben üzerinde anormal şişlik
  8. Ben yüzeyinde meydana gelen değişiklikler
  9. Ciltte hassasiyet ve ağrı yaşanması
  10. Deride kabarıklık

Cilt kanseri belirtileri arasında en yaygın görülen belirtilerdir. Bu belirtilerin yaşanması durumunda doktor kontrolünden geçmek son derece önemidir. Benler takip edilmeli ve anormal değişiklikler yaşanması durumunda cilt kanseri riski göz ardı edilmemelidir.

Cilt Kanseri Türleri Nelerdir?

Cilt kanseri türleri kendi içerisinde pek çok kola ayrılmaktadır. Kimisi daha yaygınken kimisi ise daha az görülen cilt kanseri türleri arasında yer alıyor. İşte, cilt kanseri türleri nelerdir sorusununun cevabı!

• Bazal hücreli karsinom

Bazal hücreli karsinom cilt kanseri türleri arasında en sık görülen cilt kanseri türüdür. İnciye benzeyen sedefimsi renge ve mum benzeri kabarıklıklara sebep olur.

• Skuamöz hücreli karsinom

Yüz, kulaklar ve vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde meydana gelir. Sert ve kırmızı nodüllere sahiptir. Ciltte yüzeyi pullu ve kabuklu bir lezyona sebep olur.

• Melanoma

Ciltte hassasiyete, kanamaya ve sızıya sebep olur. Cilt rengi dikkate alınmaksızın tüm ciltlerde meydana gelebilir. Erkeklerde yüz ve gövdede görülürken kadınlarda baldır bölgesinde görülür. Melanoma cilt kanseri türü el ayası ve ayak tabanı gibi farklı bölgelerde de oluşabilmektedir.

• Kaposi sarkomu

Cilt kanseri türleri arasında en az görülen türdür. Cildin kan damarlarında ortaya çıkar ve ciltte kırmızı ve mor renkli yamalar meydana getirir.

• Merkel hücreli karsinom

Cilt üzerinde, cildi altında ve saç diplerinde görülebilir. Baş, boyun ve gövdede çok sık rastlanılan Merkel hücreli karsinom erkeklerde daha yüksek oranda meydana gelmektedir.

• Yağ bezi karsinomu

Yağ bezi karsinomu cilt kanseri türleri arasında nadir görülen türlerdendir. Ciltteki yağ bezlerinden köken alır ve çoğunlukla ağrısız ve sert bir nodül şeklindedir.

CİLT KANSERİ TEDAVİSİ

Cilt kanseri ve aktinik keratozlar olarak bilinen prekanseröz deri lezyonları için tedavi seçenekleri, lezyonların büyüklüğüne, tipine, derinliğine ve lokasyonuna bağlı olarak değişir. Cildin yüzeyiyle sınırlı küçük cilt kanserleri, tüm büyümeyi ortadan kaldıran bir başlangıç deri biyopsisinin ötesinde tedavi gerektirmeyebilir.

Ek tedavi gerekirse, seçenekler şunları içerebilir:

Dondurma

Doktorunuz aktinik keratozları ve bazı küçük, erken cilt kanserlerini sıvı nitrojenle (kriyocerrahi) dondurarak yok edebilir.

Excisional cerrahi

Lokal anestezi kullanarak mol, kist, deri kanseri ve diğer cilt büyümelerini gidermek için kullanılan bir cerrahi prosedür. Deri kanserini tedavi etmek için, doktor tüm tümörü ve çevresindeki sağlıklı dokuların bir kısmını çıkarmak için bir neşter kullanır.

Mohs ameliyatı

Bu prosedür, hem bazal hem de skuamöz hücreli karsinomları içerebilen daha büyük, tekrarlayan veya tedavisi zor cilt kanserleri içindir. Sıklıkla, mümkün olduğunca fazla deriyi korumak için gerekli olan alanlarda kullanılır.

Kürtaj elektrodikasyonu veya kriyoterapi

Ciltteki büyümenin çoğu kaldırıldıktan sonra, doktorunuz (curet) bir cihaz kullanarak kanser hücrelerini katmanlara ayırır. Bir elektrikli iğne kalan kanser hücrelerini yok eder. Bu prosedürün bir varyasyonunda, müdahale edilen alanın tabanını ve kenarlarını dondurmak için sıvı azot kullanılabilir. Bu basit, hızlı prosedürler bazal hücre kanserlerini veya ince yassı hücreli kanserlerini tedavi etmek için kullanılabilir.

Radyasyon tedavisi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini yoketmek için X-ışınları gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Radyasyon tedavisi, kanser ameliyatı sırasında tamamen alınamadığında bir seçenek olabilir.

Kemoterapi

Kemoterapide, kanser hücrelerini yok etmek için i’laclar kullanılır. Cildin üst tabakasıyla sınırlı kanserler için, anti-kanser ajanları içeren kremler veya losyonlar doğrudan cilde uygulanabilir. Sistemik kemoterapi, vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan cilt kanserlerini tedavi etmek için kullanılabilir.

Fotodinamik terapi

Bu tedavi, kanser hücrelerini ışığa duyarlı hale getiren lazer ışığı ve i’lacların bir kombinasyonu ile cilt kanseri hücrelerini yok eder.

Biyolojik terapi

Biyolojik terapi, kanser hücrelerini yok etmek için vücudunuzun bağışıklık sistemini kullanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu