SAĞLIK

Diyabetin erken teşhisi için bilinmesi gereken 9 belirti

Diyabet yüksek kan şekeri ile sonuçlanmasıyla birlikte, vücudunuzun insülin üretmesini ya da yanıt vermesini etkileyen bir hastalıktır. İlk belirti hemen göze çarpmayacak şekilde olduğu için bazı insanlar önemsiz olduğunu düşünerek üstünde fazla durmazlar. Tedavi edilmediğinde, diyabet sadece yaşam kalitenizi düşürmez, ortalama yaşam sürenizi de azaltır.Bu hastalığın belirtilerini zamanında fark edebilmeniz için, size diyabetle alakalı bir kaç bilgi derledik.

1. Artan susuzluk ve idrar çıkarma:

Artan susuzluk (polidipsi) ve sık idrar çıkarma (poliüri), diyabetin en sık rastlanan belirtileri arasındadır. Diyabet olduğunuzda, böbrekleriniz fazla şekeri emme kabiliyetinde değildir. Bunun yerine, dokularınızdan bütün sıvıları alıp, idrarınızda sonlanır. Sizin idrara daha fazla çıkmanıza ve dehidrate hissetmenize sebep olur. Susuzluğunuzu bastırmak için daha fazla su tüketmeye başlıyorsunuz, ki bu da daha fazla idrar çıkarmaya sebep oluyor.Ortalama kişi, günde 6-7 kez idrara çıkıyor. İhtiyaç molası sayısının değişmediği zaman ve kişi sağlıklı ise günde 4 ila 10 defa idrara çıkması normaldir.

2. Artan acıkma:

Aşırı acıkma (polifaji), yukarıda bahsedilen artan susuzluk ve idrara çıkmayla birlikte, diyabetin başlıca belirtilerini oluşturuyordur. Eğer vücudunuz yeterince (veya hiçbir) insülin üretmiyorsa, ya da normal bir şekilde cevap vermiyorsa, besini, hücrelerinizin enerji için kullandıkları glikoza dönüştüremez. Yedikten sonra sindirilmeyen aşırı acıkmaya sebep oluyor. Hatta, sadece yemek yemek bile kan şekerini daha da yükseltiyor.
Eğer yemeğe devam ediyorsanız fakat açlığınız hala devam ediyorsa, başka diyabet belirtileriniz yoksa bile doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.

3. Yorgunluk:

Diyabetin bir diğer yaygın belirtisi ise sürekli yorgunluktur. Diyabet olduğunuzda, kendinizi sürekli olarak yorgun ve uykulu hissedersiniz. Açlık hissettiğiniz aynı sebepten dolayı: hücreleriniz enerji için yeterince glikoza sahip değildir. Sık idrara çıkmadan kaynaklanan dehidratasyon da yorgun olmanıza sebep olur.
Yorgunluk, tıbbi olmayan başka bir çok durumun (karbonhidrat açısından ağır diyetler, çok fazla kafein tüketimi, yaşlanma), belirtisi de olabilir. Fakat bu listedeki diğer semptomlarla birleştiğinde, diyabet belirtisi olabilir.

4. Bulanık görme:

 

Bulanık görme daha ciddi bir göz rahatsızlığının işareti değilse, diyabetin erken bir belirtisi olabilir. Değişken sıvılar yüzünden gözünüzün lensi büyür ve biçim değiştirir. Bu sizin odaklanma kabiliyetinizi etkiler ve etrafınızdaki her şey size bulanık ve puslu gözükür.Gözdeki bu değişiklikler tersine çevrilebilir ve görme yeteneğiniz, kan şekerinizin seviyesinin tedaviyle birlikte dengede tutularak, tekrar eski haline dönebilir. Fakat diyabet tedavi edilmezse bu değişiklikler ilerleyebilir ve körlüğe neden olabilir.

5. Anlaşılmayan kilo kaybı:

Anlaşılmayan kilo kaybı, diyete veya egzersize başvurmadan çok fazla kilo kaybetmektir. Diyabet olduğunuzda, vücudunuz glikozu enerji kaynağı olarak kullanamadığı için, kilonuzun azalmasına sebep olup yağ ve kaslarınızı enerji yerine yakar. Vücudunuz bütün sıvıların idrara çıkmanıza sebep olduğu için, dehidratasyon da ani kilo kaybına sebep oluyor.Birinci tip diyabetler için anlaşılmayan kilo kaybı erken belirtilerden biridir, fakat aynı şekilde ikinci tip diyabetleri de etkileyebilir.

6. Kaşıntılı cilt:

Yukarıda da belirtildiği gibi, fazla şeker, idrarınıza salgılandığında, cildiniz de dahil (en geniş organınız!) diğer dokularınızdan sıvıları beraberinde götürüyor. Kuru cilt sizi kaşındırır ve bu kuru alanları kazımak cildinizin soyulmasına ve iltihaplı olmasına neden olabilir. Kaşıntılı cildin bir diğer sebebi ise, diyabeti olan insanlarda sıkça görülen maya mantarlarının sebep olduğu enfeksiyondur.Eğer diyabetseniz cildinizin sağlıklı olması için bazı temel cilt bakım tüyoları öğrenin.

7. Yavaş iyileşme:

Yavaş iyileşen kesik ve yaralar diyabetin bir semptomu olabilir. Yüksek kan şekeri sadece kesiği olan iltihaplarda ve yaralarda artmaz, ayrıca kanın cildin hasarlı bölgelerini tedavi etmesini zorlaştırdığı için zayıf kan dolaşımına da yol açar. Bu daha çok ayakları ilgilendiriyor, diyabetli hastalar için daha ciddi sorunlara, ayak yaralarına yol açması hiç de şaşırtıcı bir durum değildir.Kesiklerinizin ve yaralarınızın iyileşme süresinin eskisinden daha uzun sürdüğünü fark ettiyseniz, doktorunuza bundan bahsetmeyi unutmayın.

8. Ciltte koyu lekeler:

Akantozis nigrikans, (deri sertleşmesi) deride koyu, yumuşak yapılı lekelerin oluştuğu cilt sorunudur. Bu lekeler genellikle: boyunda, koltuk altında, kasıkta, dirseklerin içerisinde, dizlerin arkasında ve parmaklarınızın eklem yerlerinde, cildin kırışık veya sakatlanmış olduğu bölgelerde ortaya çıkıyor.Bu durumlar sağlıklı insanları etkilesede, prediyabet ve diyabetler için yaygın bir belirtidir ve doktorunuz tarafından muayene edilmeniz gerekiyor.

9. El ve ayakların uyuşması ya da karıncalanması:

Uyuşma, karıncalanma ya da el ve ayaklarda ağrı (el veya ayak parmaklarda) diyabetin bir diğer yaygın belirtisidir. Yukarıda belirtildiği gibi, yüksek kan, zayıf kan dolaşımına yol açıyor, ve bu da sinir zedelenmesine neden oluyor. İlk olarak, vücudun kalbe en uzak bölgeleri el ve ayaklar acı çekiyor.Listedeki diğer semptomlarla birlikte, kan şekerinizi kontrol altında tutmanız size çok yardımcı olacaktır ve dolaşımınız düzelecektir.Diyabet tedavi edilmediğinde çok ciddi sorunlara yol açan kronik bir hastalıktır. Ne kadar erken teşhis edilirse, kontrol edilmesi o kadar kolaylaşır ve hayatınız daha da uzar. Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, doktorunuzdan randevu alın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu