DOĞALGAZ FATURASINI DÜŞÜRÜP TASARRUF EDİN

Isınmak için yükseltilen kombi ayarıyla birlikte faturalar da kabarmaya başlıyor. Alacağınız küçük önlemlerle hem doğal gaz faturanızda yüzde 30-35 oranında tasarruf sağlayabilir hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına destek olabilirsiniz. Bu yıl bir türlü kış gelmek bilmese de geceleri artık daha serin ve soğuk oluyor. Bu yüzden kombiler çalışmaya başladı. Havalar bu şekilde giderse doğal gaz faturası geçen yıla göre daha düşük kalacak. Yinede hazırlıklı olmakta ve faturaları düşürecek önlemleri bir yere not etmekte fayda var. Alacağınız küçük önlemlerle hem doğal gaz faturanızda yüzde 30-35 oranında tasarruf sağlayabilir hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına destek olabilirsiniz…Doğal gaz faturası nasıl düşürülür? İşte çok işinize yarayacak bilgiler…
DOĞRU KAPASİTEDE KOMBİ
Kullandığınız kombinin evinizin büyüklüğüne ve radyatör uzunluklarına uygun seçilmesi, doğal gazı verimli kullanabilmeniz açısından büyük önem taşır. İhtiyacınızdan daha büyük ya da daha küçük kapasiteli kombi almak doğal gazın verimli kullanılmasını engelleyebilir. Ayrıca farklı kombi türleri (hermetik, bacalı, yoğuşmalı ve konvansiyonel kombi gibi) arasından size en uygun olanı tercih ederek en fazla verimi alabilirsiniz
DUVAR, PENCERE YALITIMI
Isı kaybı çoğunlukla çatı, duvar ve pencerelerin ısıyı içeride tutacak özellikte olmamasından kaynaklanır. Oysa çatı, dış duvar yalıtımı (mantolama) ve çift camlı pencere sistemi ile yüzde 30’a varan oranlarda tasarruf sağlayabilirsiniz.
DÜZENLİ OLARAK BAKIM YAPTIRIN
Her yıl kış dönemi öncesinde düzenli olarak kombi bakımının yaptırılması, mevcut problemlerin tespit edilmesi ve varsa onarılması, kombi arızalarından kaynaklı yüksek faturaların da önüne geçer. Isınmanızı merkezi sistemle sağlıyorsanız kazan bakımlarının ihmal edilmediğinden emin olmalısınız.
KOMBİ AYARLARI
- Kombiyi 1 derece düşük sıcaklığa ayarlamanız yüzde 6-7’ye varan oranda doğal gaz tasarrufu yapmanızı sağlar.
- Radyatörlerinizin arkasına ısı yalıtım levhası yerleştirmek tasarruf etmenize katkı sağlayabilir.
- Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin kapalı olması enerji tasarrufuna katkı sağlar.
- Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatın.
- Bazı kombilerde ‘COMFORT’ mod var. Bu mod sürekli sıcak suyu hazır tuttuğundan faturanın artmasınına neden olur, kapatın.
- Su basınç ayarının “1.5-2 bar” arasında olmasına dikkat edin.
- Cep yakmadan ısınmanın yolu: İşte faturanızı yüzde 30-35 düşürecek önlemler✘Radyatörlerinizin üstünü ya da önünü perdeyle kapatmayın; eşya, mobilya veya mermer koymayın. Radyatörlerin örtülmesi yakıt tüketimini yüzde 15 artırır.
- Evden kısa süreliğine ayrılacağınız zaman kombinizi tamamen kapatmak yerine düşük sıcaklıkta çalıştırın. Aksi takdirde kombiniz yeniden çalıştırıldığında soğumuş evi ısıtabilmek için daha fazla çalışacak ve doğal gaz harcayacaktır.
- Kış mevsiminde de olsa güneş alan pencerelerinizin perdelerini açarak güneş ışığından faydalanın.
- Radyatör bağlantı borularını kontrol edin, su sızıntısı varsa onarın.
- Çamaşırlarınızı oda içinde kurutmayın.
- Kapı ve pencere kenarlarındaki boşlukları yalıtım bandı veya pencere süngeri ile kaplayın.
- Kombide verimli kullanım için en uygun konfor sıcaklığı 20-21 derecedir.
PERDELERİNİZLE PETEKLERİ KAPATMAYIN
Doğalgaz Peteklerinin önünde ısının yayılmasını önleyecek hiç bir şey bulundurmayın özellikler perdeler bu konuda ilk sırada geliyor.
SICAKLIK KONTROLÜ
Termostatik, yani sıcaklık ayarlı olarak geliştirilmiş vanalar; sıcak suyun radyatöre geçişini, oda sıcaklığı ayarladığımız değere erişince kapatır. Sonuç olarak sıcak su akışının kesilmesi, kombi ya da kazanların daha az çalışmasını ve yüzde 15’e varan oranlarda doğal gaz tasarrufu sağlar.
AKILLI TERMOSTAT
Ev sistemleri alanında faaliyet gösteren Somfy’den alınan bilgiye göre; evinizin enerji performansını, yaşadığınız bölgenin iklim koşullarını ve alışkanlıklarınızı analiz eden akıllı termostat, evin sıcaklığını hep istediğiniz seviyede tutarken, faturanızı da düşürerek bütçenize destek oluyor. Ayrıca, evinizde açık bir pencere tespit ettiğinde ısıtmayı geçici olarak durdurarak sizi uyarıyor
GÜVENLİĞİNİZ İÇİN BUNLARI YAPIN!
- Güvenliğiniz için herhangi bir gaz kaçağı olasılığına karşı hava akışını sağlayan havalandırma menfezlerini kesinlikle kapatmayın.
- Cihazlarınızın periyodik bakımlarını mutlaka yetkili servislerine yaptırın.
- Doğal gaz tesisatına kendiniz müdahale etmeyin.
- Elektrik kesildiğinde kombinizi kapatmanız, elektrikler tekrar geldiğinde cihazınızın zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.
Isı yalıtımı ve levhaları kullanın
Radyatörden çıkan ısı, arkasındaki duvarı ısıtır, ısı kaybını önlemek için radyatörün arkasına yalıtım levhaları yerleştirin. Yalıtımsız evde gerçekleşen kaybın yaklaşık yüzde 20’si tek camlı pencerelerden kaynaklanır, çift cam isi kaybını önemli ölçüde azaltır.
Kombiyi aç kapa yapmak
Genel kullanımda yaygın bir yanlış olarak, ev ısınınca kombi kapatılıyor. Bu yöntemle tasarruf edileceği düşünülse de büyük bir yanlış. Bu şekilde kombi her açılışında fazladan enerji harcamak zorunda kalacak. Bunun yerine, eviniz ısındığında, kombiyi düşük seviyeye getirmek daha doğru bir tercih olacaktır. Tasarruf için zaman ayarlı kombiler de kullanabilirsiniz. İşten eve dönüş saatinizden önceye ayarladığını kombi çalışmaya başlayarak evi siz gelmeden ısıtacaktır. Böylece kombiyi yüksek ısıda çalıştırmak zorunda kalmazsınız. Bunların yanı sıra kapı ve pencerelerin ısı kaçırmadığından emin olmalısınız ve kullanmadığınız odaların peteklerini kapalı tutabilirsiniz.
Doğru kombi tesisatı
Kombininin iyi olmasi gerektigi kadar, tesisatının da doğru şekilde yapılmış olması oldukça önemlidir. Boşa enerji harcamamak için bu konuya özen göstermek gerekiyor. Peteklerin esit sekilde ısındığından emin olmak gerekir. Bazı odalar ısınırken, bazı odalar ısınmıyorsa peteklerde bir sorun var demektir. Tesisat boruları çok dirsekliyse de enerji kaybı yasanır. Tesisatta mümkün olduğunca düz borular kullanılmalıdır. Kombi seçimi ve petek sayısında evin ölçülerine uygun bir seçim yapmak gerekir.
Doğal gaz peteğinde çamaşır kurutmayın
Kapı ve pencere çerçevesi etrafındaki çatlakları onarın, hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın. Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın.
Güneş ışınlarından daha fazla yararlanın
Güneş gören pencerelerin perdelerini açarak güneş ışınlarından daha fazla yararlanın, güneş çekildikten sonra perdeleri mutlaka kapatın. Kapalı perdeler ısı kaybını önemli ölçüde önler. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanmayın.
Evi dekore ederken peteklerin önünü kapamayın
Isıtıcınızın, kalorifer peteğinizin önünde kesinlikle koltuk, dolap gibi eşyalara yer vermemelisiniz; çünkü bu hareket ile eve yayılması gereken ısıyı eşya arkasına hapsetmiş olur bu durumdan pek de memnun kalmazsınız.
Isı pay ölçer kullanın
Eğer konutunuz merkezi sistemle ısıtılıyorsa öncelikle sitenin veya apartmanın ilk olarak ısı yalıtımını yaptırması ve akabinde ısı pay ölçer sistemine geçmesi faydalı olacaktır. Böylece ortak kullanım alanlarının dışında, ısınmak için sadece kendi dairenizin harcadığı doğalgazın bedelini ödemiş olursunuz.
Dış cephe yalıtımı
Eğer tasarruf etmek istiyorsanız kesinlikle iyi bir dış cephe yalıtımı yaptırmış olmanız gerekiyor. Dış cephe yalıtımı hem tasarruf etmenizi sağlar, hem de evdeki rutubet sorununu çözer. Dış cephe yalıtımı binalarda ihmal edilen konuların başında gelir. Oysa tasarrufta en önemli unsur dış cephe yalıtımıdır. Bunun için, eğer bir apartmanda yaşıyorsanız, bina sakinleriyle anlaşarak dış cephe yalıtımı yaptırmalısınız.