SAĞLIK

Eklem Kireçlenmesi ve İltihabı için Bitkisel Te-davi Yöntemleri

Eklemlerimiz özellikle günlük bazda inanılmaz derecede tekrarlayan yük alırlar bu nedenle yaşlandıkça eklemlerimizin de yıpranması pek de şaşılacak bir şey değildir. Bu yıpranmanın sonucu genellikle artrit olarak bilinir. Aslında artritin 2 türü vardır; romatoid artrit ve osteoartrit. İkincisi daha yaygın olarak görülürken, birincisi daha gizemlidir.

Osteoartrit, eklemlerdeki yük taşınmasını sağlayan kıkırdak yapının zamanla bozularak kemik yüzeylerinin ağ-rılı bir şekilde birbiri ile temas etmesi şeklinde görülür. Bu, genellikle yaşlanmanın bir sonucudur. Fakat buna ek olarak aşırı miktarda yük ya da eklemlerdeki bir ha-sar sebebiyle de olabilir. Romatoid artrit ise biraz daha az anlaşılırdır. Bu, kronik otoimmun sistem bozukluğunun bir sonucudur. Özellikle sinovyali yani vücuttaki eklemleri koruyan yumuşak dokuyu hedef alır. Sonuç olarak, hastalarda alevlenme gibi bir çok ağ-rılı semptomun yanı sıra bazen de kemik erimesi görülebilir. Artritin iki türünün de tam olarak bir çaresi olmamasına karşın, semptomları evde azaltmak epey kolay olabilir.

TAVSİYELER:

İdeal kilonuzu koruyun. Fazla kilo eklemlere gereğinden fazla yük yükler ve osteoartrite neden olabilir.Vücudunuzdaki tüm kısımların gücünü korumak için egzersiz yapın, sert-li-ği azaltın, esnekliğinizi arttırın.Bu kısa bilgileri verdikten sonra geçelim asıl konumuza Eklem Kireçlenmesi ve İltihabı (Artrit) Bitkisel Te-davi Yöntemleri nelerdir? Aşağıya 3 adet bitkisel (doğal) te-davi yöntemi yazacağız. Bu te-davi yöntemleri yoğun araştırmalar sonucu yayında olan kitaplardan derlenmiştir.

Zencefil Kökü Kremi (Ginger Root Salve)

İnsanlarda ve çoğu hayvanda görülen prostaglandin sentezi olarak adlandırılan süreç, eklem ağ-rısı te-davisinde büyük bir rol almaktadır. Bu süreç ya da sentez, prostaglandin olarak adlandırılan yağ bileşiklerinin hücrelerimiz arasında küçük ileticiler olarak davranmasını sağlar. Bu yağ bileşikleri, ağ-rı sinyallerinin nöronlara iletilmesi gibi bir çok biyolojik süreç yürütür. Aslında tüm yaygın reçetesiz ağ-rı ke-si-ciler bu süreci durdurarak ağ-rı ve yanmayı azaltırlar. Zencefil kökünün de bu ağ-rı ke-sicilere yan etki içermeyen doğal bir alternatif olarak aynı şekilde işe yaradığı görülmüştür. Bu yatıştırıcı kremi ağ-rıyan eklemlere ma-saj yaparak kullandığınızda hızlıca ağ-rı ve sertlikleri hafifletebilirsiniz.

MALZEMELER:

Yağ için:

  • 2 fincan zencefil kökü, orta büyüklükte doğrayın
  • 3 yarım bardak zeytinyağı ya da cocoba yağı
  • Elektrikli tencere

Krem için:

  • 10-12 yemek kaşığı demlenmiş yağ
  • 1-2 yemek kaşığı rendelenmiş balmumu

YAPILIŞI:

Tencereyi en kısık ayarda açın. Doğranmış zencefil kökünü ekleyin ve yağ dökün. Kapağı yarı açık bırakarak nemin gitmesini sağlayın. Bu kısım çok önemli 2 tam gün boyunca yağın demlenmesini sağlayın, ara sıra yanmadığını ya da kaynamadığını kontrol edin.Yağı başka bir kaba aktarın ve süzün. Cam kavanozda 24 saat boyunca kalan sudan ayrılması için bırakın. Eğer su ayrılırsa, damlalık yardımıyla alın ya da dikkatlice dökün. Raf ömrünü artırmak için olabildiğince ayırmaya özen gösterin.

KREMİN YAPILIŞI:

10-12 yemek kaşığı demlenmiş yağı iki katlı tencereye koyun ve 1 parça rendelenmiş balmumu ekleyin. Balmumu tamamen eriyene kadar ısıtın ve her şeyin karıştığından emin olun.Karışımı ateşten alın ve hava almayan bir kavanoza aktarın. Ağ-rıyan eklemlere yeteri kadarı ile ma-saj yapın.

BİLGİLENDİRME:

Demleme işlemi için crockpot yani yiyeceklerin uzun sürede ve yavaş olarak pişmesini sağlayan bir elektrikli tencere istenmiş.Yağın hazırlanması kısmında infüzyon (infuse) işlemi kullanılmış. Pek anlaşılmayacağı için diğer bir kelime anlamı olan demleme sözcüğü çeviri içerisinde kullanıldı.bitki yağı gibi duruyor fakat anlam karışıklığı olmaması için demlenmiş yağ kullanımı da durabilir.

Krem yapılırken iki katlı tencere kullanılması söylenmiş. 2 katlı tencere yok ise bir tencereye yarımdan biraz az su konularak üstüne ısıya dayanıklı bir şeyin konulup o şekilde yapılabileceği kitabın başında verilmiş. Bu iki katlı tencerenin nasıl kullanılacağına dair videolar var youtube’da. “How to use double boiler “ şeklinde arama yapılarak ulaşılabilir.

Huş Kremi (Birch Balm)

Bu krem, huş ve keklik üzümü esansiyel yağlarının güçlü bir karışımıdır. Bazı insanlar bu 2 esansiyel yağın birlikte kullanımını önermezken, bazıları da temel olarak görür. Kremin bu kadar güçlü olmasının nedeni yüksek oranda as-pi-rinde bulunan asetilsalisik aside benzeyen metil salisilat içermesidir. Bu ağ-rı ke-si-ciler yokken, huş ve keklik üzümü as-pi-ri-nin doğal haliydi. Eklem ağ-rısı (özellikle romatizmal) konusuna gelince güçlü iltihaplanma önleyici özelliği sayesinde bu yağlar güçlü etkiye sahiptir ve eşsizdir. Eğer huş ağacı yağı bulamazsanız ya da kullanmak istemezseniz, sadece keklik üzümü kullanmanız da işe yarayacaktır. Ayrıca bu, baş ağ-rısına da harika bir çaredir.

UYARI: Huş ağacı ve keklik üzümü yağı asla çocuklara ve gençlere verilmemelidir ve aşırı miktarda kullanılmamalıdır. Örn: kol ve bacakları kaplayacak şekilde

MALZEMELER:

  • 3-5 damla keklik üzümü esansiyel yağı
  • 3-5 damla huş ağacı esansiyel yağı
  •  ¼ bardak hindistan cevizi yağı
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş balmumu

YAPILIŞI:

2 katlı tencereyi ateşe koyun ve hindistan cevizi yağı ile balmumunu ekleyin.
Karıştırın. İyice karıştıklarından ve eridiğinden emin olun.
Ateşten alın ve 3-5 damla keklik üzümü yağı ve/ veya huş ağacı esansiyel yağını ekleyin, karıştırın ve kutuya dökün. Hemen kapatın böylece yağlar buharlaşmasın. Soğuduktan sonra, ağ-rılı eklemlere yeteri kadar sürün.
Direkt güneş ışığından uzak ve serin karanlık bir yerde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.

Aksöğüt Çayı (White Willow Tea)

Keklik üzümü/huş esansiyel yağlarına benzer olarak aksöğüt de as-pi-ri-nin bir başka doğal formudur. As-pi-ri-nin etkin bileşeni olan salisin içerir. Salisin, as-pi-ri-nin etkin bileşeni olan asetilsalisilik asite benzer salisik aside dönüştürülür. Fark ise bu doğal olarak gerçekleşen salisinin karından geçtikten sonra dönüştürülmesidir. Tah-riş ve yan etkiler azaltılır. Kap-sül formu da var fakat ben çay olanını tercih ederim.

MALZEMELER:

  • 1 çay kaşığı toz haline ya da ufalanmış aksöğüt kabuğu
  • 1 bardak su
  • Bal, zencefil kökü ya da limon ( isteğe bağlı )

YAPILIŞI:

Suyu bir kaba dökün ve kaynayana kadar ısıtın, daha sonra ocağı kısıp ufalanmış ya da toz haline gelmiş aksöğüt kabuğunu ekleyin ve 10-15 dakika demlenmesini sağlayın.Ateşten alın ve bir 30 dakika daha demlenmesi için bekleyin. Daha sonra süzün. Oldukça acı olacaktır. Tadı için bal ya da limon ekleyebilirsiniz. Bunun yarısına bir-iki dilim zencefil kökü de iyi gelecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu