HABER

GDO’LU ÜRÜNLERİN SATIŞINA İZİN VERİLMESİNİN ÖNÜ AÇILDI!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda ürünlerinde yüzde 0.9 ve altında genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) bulunan gıdaların üretim ve satışına izin verilmesinin yolunu açtı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre 13.8.2010 tarihli ve 27671 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine (GDO) Dair Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrası ‘GDO Bulaşanı: Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’ları’ şeklinde değiştirildi.

“Toleransımız yok”

  • Aynı Yönetmeliğin 23. maddesinin başlığı ‘Numune alma, analiz ve değerlendirme’ olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye şu fıkralar eklendi:
  • “(3) Bakanlık ulusal ve uluslararası düzenlemeleri dikkate alarak numune alma, analiz ve değerlendirme yöntemleri belirler.
  • (4) Analiz sonucunda üründe yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir.
  • (5) GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilir.”(Cihan)
    Kaynak:Sözcü

Artık Biyogüvenlik Kurulu yok!

Biyogüvenlik Kurulu’nun yetkileri yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredildi.
2010 yılında kabul edilen 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu gereğince kurulan ve biyoteknolojik tarım ve gıda ürünlerinin denetimini üstlenen Biyogüvenlik Kurulu kaldırıldı. Özellikle GDO tartışmalarında sıkça gündeme gelen Kurulun yetkileri Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredildi.

Biyogüvenlik Kurulu ilk olarak 2 Temmuz günü yayımlanan ve 19 kurum, komisyon ve komitenin görev ve yetkilerinin devredilmesin öngören 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yer almıştı. İlgili KHK Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu ve Siber Güvenlik Kurulu gibi kuruluşları da kapsıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu