Hiç merak ettiniz mi? Ceviz ağacının dibinde niçin oturulmaz!
Bilindiği üzere Ülkemizde genellikle Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken ö-l-d-ürür” denir.Peki bunun neden söylenildiğini hiç düşündünüz mü? Toroslar’da genel düşüncedir; “Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken ö-l-dürür” denir. Halk arasında da çok kullanılır bu söz, bu yüzden de ceviz gölgesinde oturmak makbul değildir..
Peki, bunun neden söylenildiğini hiç düşündünüz mü?
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar’a has bu söz oradan geliyor. Halkta yanlış bir kanaat olarak yerleşmiş. Sülfür gazının ozon tabakasını tamir etme özelliği var. Sırf bu sebepten dolayı dünyadaki ceviz ağacının sayısının artırılması gerekiyor. Cevizin insan vücuduna sağladığı faydaları saymakla bitmez.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ve Yrd. Doç. Dr. Muharrem Ergun’un hazırladığı raporda, cevizin insan sağlığına faydalarını bakın nasıl anlatıyor. Cevizdeki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, diyabeti, yüksek k-an basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor. Ceviz tüketimi k-andaki kolesterol seviyesini düşürüyor, kalp atışlarında düzensizliği önlüyor. Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan k-an tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım ediyor, kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltabiliyor. Cevizdeki larginin k-an damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak k-an-damar sisteminin rahatlamasını sağlıyor.
Cevizdeki yağ asitlerinin kalp hastalıklarını önleme etkileri var. Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlamayı geliştiriyor. Asya’da ceviz hala beyin gıdası olarak kabul ediliyor, bu ülkelerde öğrenciler, sınavlardan önce ceviz yiyerek notlarını yükseltebileceklerine inanıyor.
Omega-3 yağ oranı düşük çocuklarda daha yüksek hiperaktif olma özelliği, daha fazla öğrenim ve davranış bozuklukları, daha fazla huysuzluk ve uyku düzensizlikleri gözlemleniyor. Ceviz, bu sorunları önleyen omega-3 bakımından çok zengin. Cevizdeki yağ profili, fitosteroller ve magnezyum, safra taşı oluşumunun önüne geçiyor. Cevizdeki melatonin, beyin bezesi tarafından salgılanan melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır formunu içeriyor.
Melatonin, gece çalışan ve zaman farkından dolayı uyku düzensizliği çeken kişilerde uyuma rahatsızlıklarını ortadan kaldırabiliyor. Cevizin, antioksidan özelliği dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren parkinson ve alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteleyebileceği veya azaltabileceği ileri sürülüyor. Ceviz, antioksidan savunmada önemli olan birtakım enzimlerde zorunlu kofaktörler olarak görev yapan manganez ve bakır içeriyor.