KARACİĞERİN ZARAR GÖRDÜĞÜNÜ GÖSTEREN 6 BELİRTİ
Siroz ve diğer kronik karaciğer hastalıkları nedeniyle her yıl 31,000 kişi sadece sirozdan dolayı hayatını kaybediyor. Bu sebeple, karaciğerinizin zarar gördüğünü belirten işaretleri gerçekten Öneme almanız gerekli. Bir çok vakada, hayat tarzımızın bize getirdiği seçimler doğrultusunda karaciğerimize zarar veriyoruz. Aşırı ve sürekli alkol tüketimi, sigara kullanımı, sağlıksız yiyeceklerin fazla tüketimi gibi sebepler ile karaciğerimize fazla yük bindiriyoruz. Eğer karaciğeriniz aşırı yük altında ise, besin olarak tükettiğiniz yağ moleküllerini parçalayıp enerji üretemeyecek demektir ve bu sebeple sürekli yorgun hissedeceksiniz.
Karın Bölgesinde Ağrı
En yaygın karaciğer hasarı göstergesi devamlı karın ağrılarıdır. Bu hasar sebebiyle karın bölgenizin sağ üst bölgesinde şişme ve ağrı hissedersiniz. Sağ tarafta olacak olmasının sebebi de, karaciğer organında yağların enerjiye dönüştürülmek için depolandığı kısım sağ tarafta kalmaktadır.
Tende ve Gözlerde Sarılık
Karaciğer hasarı söz konusu ise gözlerinizin ve ten renginizin sarıya dönecektir çünkü bilirubin adlı sarı bir bileşeni karaciğeriniz kan dolaşımına salıyor demektir. Eğer karaciğeriniz sağlıklıysa bilirubin bileşenini ayrıştırıp kan dolaşımına karışmasına engel olur.
Eklem Ağrıları
Kusma, eklem ağrıları, geçmeyen yorgunluk ve iştah kaybı karaciğer hastalığının birbirine bağımlı semptomlarıdır–otoimmün hepatit en yaygınıdır. Bu hastalıkta bağışıklık sisteminiz karaciğerinizdeki hücre dokularına saldırır. Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre bu durum kadınlarda erkeklerde görüldüğünden daha sık görülür.
Deride Lekeler
Fleming’e göre, Karaciğeriniz kanınızı ve vücudunuzu yapması gerektiği gibi temizleyemiyorsa kılcal damarlarınızda tıkanmalar meydana gelir ve derinizde lekeler oluşturur. Karaciğeriniz işini ne kadar yapamıyorsa, lekeler o kadar büyük ve fazla olur.
Kafa Karışıklığı
Karaciğer hasarının sebep olduğu bir diğer semptom ise hastanın tecrübe ettiği kafa karışıklığıdır. Fleming’e göre, hasar görmüş bir karaciğer kan dolaşımında ve beyinde çok fazla bakır birikmesine sebep olur. Biriken bakır Alzheimer benzeri semptomlar yaratabilir. Eğer bu durumu yaşıyorsanız endişeye kapılmayın eğer karaciğer hasarınız var ise, yaşadığınız tek semptom bu olmaz diye ekliyor. Kafa karışıklığı ileri evrelerde görülen bir semptomdur.
Kas Atrofisi
Eğer aşırı genişlemiş bir mideniz, şişmiş ayak bilekleriniz ve zayıf/güçsüz kollarınız ve bacaklarınız var ise, bu direk olarak hasta bir karaciğerden kaynaklanan sıvı dengesizliği sebebiyle olabilir. Ayrıca, şakaklarınız ve yanaklarınızın üst kısmında meydana gelebilir. Ancak bu semptomlar hasar almış bir karaciğerin ileri evre semptomlarıdır ve öncesinde başka semptomlar görmeden ilk olarak bu semptomu görmeniz olası değildir.
Karaciğer Hasarını Engelleme Yolları
Karaciğerinizde oluşabilecek herhangi bir hasarı engellemenin bir yolu E vitamini alışınızı arttırmaktır. E vitamini alımı hücre hasarını engelleyerek semptomları yok edebilir veya kontrol altına alabilir. En iyi E vitamini kaynakları fındık, buğday tohumu, çekirdek, bitkisel yağlar ve yeşil bitkilerdir.
A’lkol Alımınızı Kontrol Edin
Aşırı alkol tüketimi karaciğer hasarının en başta gelen nedenidir. Ne kadar tükettiğinizi kontrol altında tutmak karaciğerinizin sağlıklı kalmasının en kolay yoludur. Motivasyona mı ihtiyacınız var? Yürütülen bir araştırmaya göre, düzenli alkol tüketen insanlar 1 aylık bir süre boyunca ara verdikleri takdirde karaciğerde biriken yağ oranında %15 azalma saptanmıştır. Ayrıca kan şekeri ve kolesterol seviyelerinde de iyileşme görülmüştür.