SAĞLIK

KARIN BÖLGENİZDE SÜREKLİ ŞİŞKİNLİK VARSA

Eğer ki Karın bölgenizde sürekli sizi rahatsız eden bir şişlik varsa dikkat! Bu bir hastalık habercisi olabilir. Peki karındaki şişlik neden olur?  Siz de çok sıkı diyetler uygulamanıza rağmen göbeği hala yerinde duranlardan mısınız ya da hazımsızlık ve kabızlık problemi yaşayanlardansanız bu yazı sizin için…

KİŞİNİN YAŞAM KALİTESİNİ BOZAR

Bağırsak hastalıklarının başında doktora en sık müracaat edilen rahatsızlıkların başında gelmektedir. En önemli belirtisi tuvalete çıkma alışkanlığının değişmesidir. Bu hastalıkta Zaman zaman kabızlık ve ishal periyodları, karın ağrısı, dolgunluk, şişkinlik hissi, geğirme, mide de yanma, ekşime gibi hazımsızlık şikayetleri görülmektedir. Bu hastalık hastanın yaşamını tehlikeye sokan bir hastalık değildir. Fakat kişinin yaşam kalitesini bozar.

HASTALIĞIN OLUŞMASININ EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN BİRİ STRESTİR

Hastalığın oluşmasının en önemli sebeplerinden biri de stres, artmış korkular olduğunu belirten Uzman Dr.Meral Kayahan’dan öğrendiklerimize göre: Beyin ile vücudumuz arasındaki ilişki birçok örnekle net bir şekilde ortaya konabilir. Anksiyeteye neden olan bir durum ile karşı karşıya kalındığından (iş yeri stresi, yarışma, imtihan) birçok kişide emosyonel ve fiziksel bir cevap meydana gelir. Kişi bu esnada emosyonel olarak korku, Anksiyete (iç sıkıntısı), stres veya şüphe hissedebilir. Fiziksel olarak ise terleme, çarpıntı, nefes darlığı, adale gerginliği, karın ağrısı gelişebilir.

BAĞIRSAK KASLARINDAKİ ANORMALLİKTEN KAYNAKLANIR

Stres anında, beynin gönderdiği karmaşık duygular, bağırsak sinir sitemini de etkiler. Bu da halk arasında cır cır olarak bilinen ishale neden olur .Ayrıca şişkinlik ve gaz şikayetlerini de beraberinde getirir. Hatalık bağırsak kaslarında yaşanan anormallikten kaynaklı oluşmaktadır.

DEĞİŞEN YAŞAM KOŞULLARI NEDEN OLUYOR

Bu hastlaığın belli başlı nedenleri arasında var olan strese ek olarak ruhsal durum, iş yoğunluğu, iş gücü altında ezilme, seyahat, yaşamda bazı yeni başlangıçlar (iş değiştirme, evlenme, boşanma, şehir değişikliği vb…) seyahatler bireyden bireye değişen oranlarda bu hastalığa neden olabilir.

BESLENMEYİ OLUMSUZ ETKİLER

Huzursuz bağırsak sendromu ile yaşamak oldukça zordur. Bu beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan ağrılar kişinin yaşam kalitesini düşürekle kalmayıp aynı zamanda kişiyi mutsuz da etmektedir. Gündelik hayatta aşırı derece tüketilen çay,kahve,sigara gibi alışkanlıklar, bağırsağı olumsuz yönde etkilemektedir. Bütün bu olumsuz şartlarda kişide yorgunluk,depresyon,isteksizlik,uyku bozukluğu ve iştah kaybına neden olmaktadır.

KRONİK BİR HASTALIKTIR

Hastalık kronik bir hastalıktır. Yaşam içerisindeki stres faktörlerinin ortadan kalkmasıyla hastalık tamamen yok olabilir. Çok az kişide nadiren devamlılık göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu