SAĞLIK

MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ, BU BELİRTİLER VARSA

Mide kanseri, tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan dördüncü kanser türüdür. Mide kanseri, mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi sonucunda ortaya çıkar ve genellikle lenf bezleri, karaciğer, akciğer gibi organlara yayılabilir. Her yıl dünya genelinde 800 bin kişiye mide kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Son yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde mide kanseri erken teşhis edilip doğru tedavi uygulanarak kontrol altına alınabilmektedir. Mide kanseri, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. Uzman kontrolü ve doğru beslenme alışkanlıklarıyla mide kanserinden korunmak ve tedavi edilmek mümkündür.

MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide kanseri erken dönemde belirti göstermeyebilir. Belirtiler arasında hazımsızlık, şişkinlik ve etli gıdalara karşı isteksizlik ilk göze çarpanlar arasındadır. İlerleyen safhalarda ise karın ağrısı, bulantı, kusma, yemek yedikten sonra şişkinlik ve kilo kaybı görülebilir. Özellikle 40 yaş üstü kişilerde belirtilerin ortaya çıkması durumunda dikkat edilmelidir. Bu belirtiler, hastalığı erken evrede teşhis etmek için önemlidir. Sindirim sistemi sorunları, mide ağrısı veya hazımsızlık gibi şikayetler fark edildiğinde uzman doktora başvurulmalıdır.

Asidite ve geğirme:

Mide asidinin yükselmesi ve geğirme sorunu mide kanseri vakalarında çok sık karşılaşılan belirtilendir. Ancak bu şikâyetleri yaşana herkesin mide kanseri olacağı anlamına gelmez.

Doluluk hissi:

Mide kanserinin belirgin belirtilerinden biri de yemek yerken normalden daha erken fazla doymuş hissetmektir. Uzun süren doluluk hissi, kilo kayıplarına neden olabilir.

Kanama ve yorgunluk:

Mide kanseri erken dönemde mide içinde kanamaya neden olabilir. Sürekli kanama da anemiye neden olabilir. Kırmızı kan hücrelerinizin azalması ile birlikte daha soluk görünmeye, nefes nefese kalmaya başlayabilirsiniz. Bazı vakalarda kan kusmak da görülebilir.

Kan pıhtıları:

Mide kanseri olan kişilerde kan pıhtısı olma oranı daha yüksektir. Bu nedenle ani göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bacakların şişmesi durumunda acil olarak k’anın pıhtılaşmasını önlemek gerekir. Buru durumda vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Bulantı ve yutma güçlüğü:

Mide kanseri belirtileri arasında bulantı ve yutma güçlüğü hissi oldukça önemlidir. Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden ikisidir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.

İleri evre mide kanseri belirtileri:

Mide kanseri ilerlediğinde dışkıda kan görülmesi, batında sıvı olması, iştahsızlık ve kilo kaybı belirtilerle karşılaşılabilir. Mide kanseri bazen hiçbir belirti vermeden, sinsice ilerleyebilir. Belirtiler geç dönemlerde görüldüğünde, hasta cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabilir. Bu nedenle erken teşhis mide kanseri için çok önemlidir.

MİDE KANSERİ NEDEN OLUR?

Mide kanserinin pek çok nedeni olabilir. Mide kanseri sindirim sistemi organlarından herhangi bir parçasında gelişebilir ve yayılabilir. Sindirim sürecinde yer alan tüm organları etkileyen davranışlar ve risk faktörleri mide kanserini de etkileyebilir. Bunlar şöyle sıralanabilir;

  • Beslenme şekli: Mide kanseri nedenlerinin en önemlisi, yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlanmış ve salamura yapılmış sebzeler, işlenmiş gıdalar mide kanserinin oluşmasına zemin hazırlar. Mide kanserinden korunmanın en iyi yolu ise Akdeniz tipi beslenme tarzını benimsemektir. Organik ve taze meyve sebzeler mide kanserine karşı koruyucudur.
  • Enfeksiyonlar: Mide kanserine neden olan önemli bir faktör de H.plori enfeksiyonudur.
    Mide kanseri vakalarının %65-85’inde H.plori enfeksiyonu görülmüştür. H.plori enfeksiyonlu olguların %2’sinde de mide kanserine rastlanmaktadır.
  • Sigara ve Alkol: Önlenebilir bir mide kanseri nedeni ise sigaradır. Özellikle alkol ile birlikte tüketildiğinde mide kanseri olma olasılığını arttırmaktadır. Sigara ve alkolden uzak durarak mide kanseri olma ihtimalini düşürülebilir.
  • Genetik:  Mide kanserinde de diğer tüm kanserlerde de olduğu gibi genetik faktörler önemlidir. Mide kanseri vakalarının %10’unda genetik faktörler öne çıkar.

MİDE KANSERİ NASIL ANLAŞILIR? TANISI NASIL KONULUR?

Mide kanserinde erken teşhis tedavinin başarısı için kritiktir. Bu nedenle mide sorunları yaşayan kişilerin erken dönemde uzman doktorlar tarafından endoskopi ile takip edilmesi önemlidir. Endoskopi, doktorun mideyi, yemek borusunu ve ince bağırsağın ilk kısımlarını ışıklı bir kamera ile gözlemlemesini sağlar. Anormal görünümlü alanlar için biyopsi alınarak kesin bir tanı konulabilir. Endoskopi, hastalığı erken evrede tespit etmede önemli bir araçtır. Bunun dışında, kontrastlı grafiler ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler de tanıda kullanılır. Mide kanserinin evresini belirlemek ve diğer organlara yayılıp yayılmadığını görmek için ileri testlere ihtiyaç duyulabilir. Bu testler aynı zamanda en uygun tedaviyi belirlemek için gereklidir. Bilgisayarlı Tomografi (BT), Laparoskopi, MR, PET-BT, böbrek ultrasonu ve göğüs röntgeni gibi testler mide kanserinin büyüklüğünü, konumunu ve yayılma durumunu belirlemede kullanılabilir.

Mide Kanseri Çeşitleri

Mide kanseri tanısı konulduktan sonra kanserin tipine göre tedavi belirlenir. En yaygın mide kanseri türü adenokarsinomdur. Diğer mide kanseri çeşitleri şunlardır:

Adenokarsinom:

Mide astar bezlerinde başlayan ve mide kanserlerinin %95’ini oluşturan bir türdür.

Skuamöz hücre kanseri:

Adenokarsinom gibi tedavi edilen bu kanser türü, mide astarını oluşturan bez hücreleri arasındaki cilt hücrelerine benzer hücrelerde başlar.

Mide lenfoması:

Nadir görülen bir tür olmasına rağmen diğer mide kanserlerinden farklıdır.

Gastrointestinal stromal tümörler (GIST):

Sindirim sistemi organlarını destekleyen bağ dokusu hücrelerinde görülen, nadir görülen iyi veya kötü huylu tümörlerdir. Genellikle midede görülürler.

Nöroendokrin tümörler (NETs):

Nadir görülen bu tümörler iyi veya kötü huylu olabilir. Genellikle sindirim sisteminde hormon üreten dokularda büyürler.

MİDE KANSERİ TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Mide kanseri tanısı ile kanserin tipi belirlendikten sonra uygulanacak tedaviye karar verilir. Mide kanseri tedavisi multi disipliner yaklaşımı gerektirmektedir. Uzman ekip çalışması ve dam donanımlı bir hastane ile başarı sağlanabilmektedir. Mide kanseri tedavisinde kansere neden olan tümörün uygun şekilde çıkarılması tedavinin en önemli kısmını oluşturur. Erken evrede yapılan başarılı cerrahi operasyonlar hastanın yaşam süresi açısından çok önemlidir. Ameliyatla hastanın midesinin bir bölümü ya da tümü alınabilir. Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur. Bazı hastalarda mide alındıktan sonra kanserin şekline göre doktorun belirlediği şekilde ışın ya da i’laç tedavisi uygulanabilir.

Mide Kanserinde Hipertermi Tedavisi

Mide kanserinin evresine göre değişiklik gösteren tedaviler sırasında eğer tümör lenf bezlerine sıçramış ise mutlaka kemoterapi uygulanır. Özellikle ikinci evreden başlayan mide kanserinde operasyon öncesi verilen kemoterapi tedavisi, operasyon sonrasındaki etkinliği arttırmak için çok önemlidir. Ayrıca mide kanseri tedavisinde “Hipertermi” adı verilen sıcak kemoterapi uygun hastalarda başarılı sonuçlar alınmasını da sağlıyor. Hipertermi denilen sıcak kemoterapi aslında son 20- 30 yıldır uygulanan bir tedavi yöntemi. İlk kez kadın kanserleri üzerinde uygulanan yöntem son dönemlerde kalın bağırsak ve mide kanserlerinde de sık sık uygulanıyor.

Mide Kanseri Ameliyatı

Yaklaşık 2-5 saat süren mide ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmı veya tamamı alınmaktadır. Mide ameliyatı sonrası hastanın sık aralıklarla, küçük porsiyonlarla beslenmesi ve besinleri çok iyi çiğneyerek yutması önerilir. Mide kanseri ameliyatı ve tedavisi sonrası, düzenli kontrollere devam edilmelidir.

Mangalda et ve tütsülenmiş yiyecekler mide kanserine neden olur mu?

Mangalda et çok sevilse de etin yanacak derecede pişmesi ve marine ederken fazla tuz kullanılması etin kanserojen bir gıdaya dönüşmesine neden olur. Özellikle doğu bölgelerinde tütsülenmiş yiyeceklere daha sık rasatlarız. Tütsülenmiş et, balık, peynir, salamura besinler, çiğ tüketilen et, nitrat tuzları içeren yiyecekler, konserve ve hazır gıdalar sizi mide kanserine doğru sürükleyebilir.

Sıcak çay mideyi nasıl etkiler?

Çay genellikle sıcak olarak tüketilse de çok sıcak içilmesi durumunda yemek borusu ve mide mukozasının üzerinde tahrişe neden olur. Bu tahriş de kansere zemin hazırlar. Sıcak çay, Karadeniz ve Doğu Karadeniz bölgesindeki mide kanserlerinde sıklıkla karşılaşılan nedenlerden biri.

Gastrit ve ülser kansere dönüşür mü?

Helicobacter pylori enfeksiyonu gastrit ve ülsere neden olduğu gibi mide kanseri nedenlerinden biridir. Gastrıt ve ülser durumlarında mutlaka bu bakterinin ortadan kaldırılması gerekir. Ayrıca sigara ve alkol kullanımından da mide kanserinden korunmak adına uzak durulmalıdır. İçtiğiniz sudaki çinko ve kurşun oranı mide kanserine neden olan önemli bir etkendir. Ayrıca soluduğunuz havadaki talk ve asbestoz gibi çevresel faktörler de risk faktörleri

Mide kanseri hastalarında ağız kokusu olur mu?

Mide kanseri olan kişilerin mide çıkışlarında cansız bir doku ortaya çıkmaktadır. Bu cansız dokunun olduğu yerde ise, buradan beslenmeye başlayan bakteriler türemektedir. Bu durum aşırı derecede kötü bir kokuya neden olmaktadır. Ancak, mide kanseri ağız kokusu yapacak kadar ilerlemişse, mutlaka öncesinde başka bulgular da vermiş demektir. Bu nedenle, ağzı kokan kişi, bu kokunun sebebinin mide kanseri olduğunu düşünüp, endişe etmemelidir. Kaynak : https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/mide-kanseri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu