NASA’DAN ŞOKE EDEN AÇIKLAMA, KORKUTAN GELECEK ÇOK UZAK DEĞİL

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) uzay programı çalışmalarından sorumlu olan NASA’nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Gavin Schmidt tarafından yapılan açıklama dünyayı hem şoke eden hem de gerçekleri bir bir gösterir cinsten. İşte dünyayı bekleyen korkunç gelecek.
ABD’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum olan NASA’dan tüm dünyayı sarsan bir son dakika açıklaması yapıldı. Kuruma ait Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Gavin Schmidt ve Georgia Tech İklim Bilimcisi Kim Cobb tarafından yapılan ve tüm dünyayı geleceğe yönelik korkuya sürükleyen o açıklamaların ardından Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA)’dan da bu açıklamalara dayanak oluşturacak veriler sunuldu.
ABD’de bilim insanları, son 10 yılın, şimdiye kadar dünyada ölçülen en sıcak dönem olduğunu bildirdi. Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), dünya yüzeyinde kara ve denizlerden alınan sıcaklık okumalarıyla ilgili verileri açıkladı…
KORKUTAN GELECEK ÇOK UZAK DEĞİL
Açıklamada, 2010-2020 yılları arası dünya ortalama sıcaklığının 14,7 derece olarak tespit edildiği, bunun da 20. yüzyıl ortalamasının 0,8 derece üstünde olduğu kaydedildi. İklim kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1880’den bu yana son 10 yılda en sıcak 8 yılın yaşandığına dikkati çeken yetkililer, 2019 yılının ise 140 yıl içinde ikinci en sıcak yıl olduğunu vurguladı…
Birçok bilim insanının, orman yangınlarının, buzulların erimesinin, şiddetli hava olaylarının insani faaliyetlerle bağlantılı olduğuna işaret ettiği belirtilen açıklamada, gelecek yılın daha sıcak geçmesinin tahmin edildiği kaydedildi…NASA’nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Gavin Schmidt, 1960’lardan bu yana her 10 yılın bir öncekinden daha sıcak geçtiğini vurgulayarak, “Kömür, petrol ve gazın yakılmasından kaynaklı sera gazlarını stabilize edene kadar bu artış her yıl gördüğümüzün bir parçası olacak.” ifadesini kullandı…
“YILIN GERİ KALANININ NE GETİRECEĞİNDEN KORKUYORUM”
Georgia Tech İklim Bilimcisi Kim Cobb, 2020’ye korkunç iklim verileri ile başlandığını belirterek, “Hızlı bir şekilde küresel sıcaklık rekorlarını kırdığımızı düşünmek ayıltıcı. Yılın geri kalanının ne getireceğinden korkuyorum.” ifadelerini kullandı.Kuzey yarım kürede kış aylarına girilmesine rağmen Dünya’nın ‘ateşi’ düşmüyor.
Yaz aylarında Belçika, Hollanda ve Almanya’da hava sıcaklığı 40 santigrat dereceyi aşıp rekorlar kırarken İngiltere’de de 38,7 derece kaydedilmişti. Bu da bir rekordu. Dünya çapında hava sıcaklıklarını inceleyen bir araştırmaya göre geride bıraktığımız Temmuz ayı, dünyada bugüne dek “kaydedilen en sıcak ay” olabilir.
Alaska’da yaz aylarında altı gün üst üste termometreler 26 derecenin üstünü göstererek önceki tüm rekorları aşmıştı. Rusya’nın kuzeyinde Arktik bölgede milyonlarca hektarlık alanda sıcaklar yüzünden yangın çıktı. Tropik kuşağa yakın Hindistan’da su sıkıntısı baş gösterdi, Japonya’da 5 bin kişi sıcağın etkisiyle hastanelerde tedavi altına alındı.
Diğer yandan aşırı ısınma ile birlikte buzullar eriyor ve maalesef kimse bunu durduramıyor. Peki böyle devam ederse nelerle karşılaşacağız?NASA’ya göre tüm buzulların erimesi durumunda ortalama deniz suyu seviyesi 65 metre kadar yükselecek.Bu da deniz seviyesine yakın kara parçalarının denize karışacağı anlamına geliyor.
Bu korkunç senaryonun gerçekleşmesi durumunda gezegenimizin ortalama ısısı 14 C’den 26 C’ye çıkabilir.
İngiltere’de küresel ısınma sonucunda İrlanda Cumhuriyeti ve İngiltere’de kıyı tarafları olduğu gibi su altında kalıyor, adalar küçülüyor.