Şeker Hastalığının Vücuda Verdiği Zararlar
Vücutta pankreasın salgıladığı insülinin herhangi bir sebeple az salgılanması, salgılanmasında bir bozukluğun oluşu ya da salgılanmasına rağmen etkisinin eksikliğine bağlı olarak, kan şekerinin kronik bir şekilde yükselmesiyle şeker hastalığı oluşur.
Bu hastalıkta bazı detayları şöyle açıklayabiliriz.
Vücutta insülin olmayınca besinlerden alınan şeker, hücrelere ulaşamaz. Bu durumda hücreler şekersiz kalır, ancak; kanda bulunan şeker seviyesi yükselir. Ve kanda normal değerlerin üzerine çıkan şeker, vücutta zehir etkisi göstererek, vücutta bulunan tüm hücrelerin tahrip olmasına neden olur.
Normalde kanın içinde belli oranda şeker olması gerekir. İnsülin ise; kanda bulunan şekerin hücrelere iletimini sağlayan ve pankreas tarafından üretilerek hücrelere aktarılan bir hormondur. Hücrelerde bulunacak şeker yani glikozda, kişilerin günlük yaşamını idame ettirecek olan enerji kaynağını oluşturur.
seker-zararlariŞeker hastalığı kontrol altına alınmadığında damarları ve sinirleri tahrip ederek kalp, beyin, göz ve böbrek gibi organlara zarar verebilir. Şeker hastalığına bağlı oluşabilecek hasarları önlemek ya da geciktirmek için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Şeker Hastalığının Vücuda Verdiği Zararlar :
- Kalp hastalığına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskini yükseltir.
- Görme problemlerine neden olur . Diyabetik retinopati denilen durum, gözün ışığa duyarlı bölgesinin kan akımının azalması sonucu gelişir. Sonuçta görme bulanıklığından görme kaybına kadar değişebilen sorunlara neden olur.
- Böbreklerin fonksiyonlarında bozulma veya böbrek yetmezliğine neden olabilir. Diyabetik nefropati denilen bu durum idrarda protein kaçağı ile kendini gösterebilir.
- Vücudumuzdaki sinirlere hasar verebilir(nöropati). Sinir hücrelerini besleyen küçük kan damarlarında daralma veya tıkanıklık yaparak çeşitli sinirsel belirtilere neden olur.
- Ayaklarda gelişen hissizlik sonucunda, oluşan küçük yaralar hissedilmez ve bu yaralar mikrop kapar. Aynı zamanda küçük damarlarda oluşan bozukluk sonucu bu enfeksiyonlu yaralar çok yavaş iyileşir ve ciddi sorunlara neden olur. Bu durumun ilerlemiş haline diyabetik ayak denilmektedir.
- Kan dolaşımını bozduğu için erkeklerde cinsel fonksiyon bozuklukları yapabilir.