SAĞLIK

Tuvalette Bu Sorunu Yaşıyorsanız Mutlaka Doktora Gidin! Tehlikeli Olabilir!

Ölümcül hastalık ilk emaresini bu şekilde veriyor ve kimse önemsemediği için sonu ölümle sonlanmış oluyor… Büyük yada küçük tuvaletinizi yaparken siz de bunu yaşıyorsanız aman dikkatsizlik etmeyin. Erkek ve kadınlar için en ölümcül hastalık ilk belirtisini bu şekilde veriyor. Milyonlarca kişi bunu önemsemediği için hayatını kaybediyor. İşte ölümcül hastalığın ilk belirtisi ve yapmanız gereken…. Orta yaş ve üzeri erkeklerde en sık görülen şikayetler içinde yer edinen sık tuvalete gitme durumu yalnızca iyi huylu prostat büyümesine değil, mesane ve alt idrar yolu hastalıklarına da işaret edebiliyor. Prostat büyümesi ile benzer emareler veren bu hastalıkların teşhis ve tedavisinde geç kalınması, mesane kanseri gibi ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Prof. Dr. Hasan Bakırtaş, 40 yaş üstü erkeklerde idrar yolu şikayetlerine yol açan hastalıklar hakkında informasyon verdi. Utanıp çekinerek doktora başvurmakta geç kalmayın

Orta yaş ve üzeri erkeklerde sık görülen idrar ile ilgili şikayetler, yaşam kalitesini fazlaca azaltmasına rağmen, utanma nedeniyle dile getirilmemektedir. Bu vaziyet mevzu ile ilgili birçok yanlış inanışın ortaya çıkmasına niçin olmaktadır. İdrar yakınması olan adamların büyük bir kısmı zorunlu kalmadıkça doktora başvurmamaktadır.İdrar ile ilgili yakınmalar 3 grupta toplanabilir Bunlardan ilki idrar torbasının depolama işlevinin bozulmasıyla oluşan; idrara çıkma sıklığında artma, sıkışma hissi ve idrar tutamama problemleridir. İkincisi idrara çıkma esnasında ortaya çıkan; idrarı başlatmada zorlanma, idrar akım hızında yavaşlama, çatallı veya kesik kesik işeme şikayetleridir. Üçüncüsü ise idrara çıktıktan sonra görülen; idrar sonrası rahatlayamama, artık idrar hissi ve damlatma sorunlarıdır. Bunlar haricinde idrarda kan görülmesi prostat büyümesine bağlı olabildiği benzer biçimde bir oldukça başka hastalığın da emaresi olabilir.

TUVALETİNİZİ YAPARKEN SİZ DE BUNU YAŞIYORSANIZ ÇOK KÖTÜ HABER VAR

Büyük yada küçük tuvaletinizi yaparken siz de bunu yaşıyorsanız aman ihmal etmeyin. Adam ve hanımlar için en ölümcül hastalık ilk belirtisini bu şekilde veriyor. Milyonlarca birey bunu önemsemediği için hayatını kaybediyor. İşte ölümcül hastalığın ilk belirtisi ve yapmanız gereken…. Orta yaş ve üzeri erkeklerde en sık görülen şikayetler içinde yer alan sık wcye gitme durumu yalnızca iyi huylu prostat büyümesine değil, mesane ve alt idrar yolu hastalıklarına da işaret edebiliyor. Prostat büyümesi ile benzer emareler veren bu hastalıkların teşhis ve tedavisinde geç kalınması, mesane kanseri benzer biçimde ciddi sıhhat sorunlarının ortaya çıkmasına niçin olabiliyor. Prof. Dr. Hasan Bakırtaş, 40 yaş üstü erkeklerde idrar yolu şikayetlerine yol açan hastalıklar hakkında informasyon verdi. Utanıp çekinerek doktora başvurmakta geç kalmayın Orta yaş ve üzeri erkeklerde sık görülen idrar ile ilgili şikayetler, yaşam kalitesini çok azaltmasına rağmen, utanma nedeniyle dile getirilmemektedir. Bu vaziyet konu ile ilgili biroldukça yanlış inanışın ortaya çıkmasına niçin olmaktadır. İdrar yakınması olan adamların büyük bir kısmı mecbur kalmadıkça doktora başvurmamaktadır. İdrar ile ilgili yakınmalar 3 grupta toplanabilir Bunlardan ilki idrar torbasının depolama işlevinin bozulmasıyla oluşan; idrara çıkma sıklığında artma, sıkışma hissi ve idrar tutamama problemleridir. İkincisi idrara çıkma esnasında ortaya çıkan; idrarı başlatmada zorlanma, idrar akım hızında yavaşlama, çatallı yada kesik kesik işeme şikayetleridir. Üçüncüsü ise idrara çıktıktan sonra görülen; idrar sonrası rahatlayamama, artık idrar hissi ve damlatma problemleridir. Bunlar haricinde idrarda kan görülmesi prostat büyümesine bağlı olabildiği benzer biçimde birçok başka hastalığın da belirtisi olabilir.

İŞ YAŞAMINI NEGATİF ETKİLİYOR

Benzer belirti veren hastalıklarla karışabiliyor 40 yaşını geçmiş erkeklerde prostat büyümesi ve prostat kanseri korkusu nedeniyle çoğu zaman idrarla ilgili tüm şikayetler prostatla ilişkilendirilmektedir. Mesane ve ondan sonraki alt idrar yolu ile ilgili bir çok hastalık benzer emareler verdiği için idrar yapma ile ilgili yakınmaları sadece prostat hastalığına bağlamak son derecede yanlıştır. Bu şikayetlerle bir üroloğa başvurulduğunda, muayeneye ilave birkaç bayağı inceleme ile yakınmaların nedeni ortaya çıkarılmaktadır. Böylece hastalıklar çok bayağı tedavilerle iyileştirilebilir ve tedavide geç kalınması durumunda yaşamı tehdit edecek hastalıkların önüne geçilebilir.Prostat büyümesi ile benzer emareler veren hastalıkların en sık görülenleri arasında; mesane kanseri, aşırı aktif mesane, prostat iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu ve mesanede taşı, şeker hastalığı, parkinson hastalığı, kalp yetmezliği, bel fıtığı, multiplskleroz ve gece sık idrara çıkma hastalığı sayılabilir. Sık tuvalete gitmek mesane kanseri habercisi olabilir Alt idrar yolu sistemi belirtilerinin en sık sebebi genellikle iyi huylu prostat büyümesidir. Ancak her iyi huylu prostat büyümesi idrar ile ilgili yakınmalara niçin olmaz. Prostat büyümesi sadece içinden geçen idrar kanalını daraltırsa belirti vermektedir. Özellikle sigara içen erkeklerde sık rastlanılan mesane kanseri ise çoğunlukla ağrısız kanama ile ortaya çıksa da idrarda yanma, idrara çıkarken zorlanma, sık idrara gitme, idrardan sonrasında rahatlayamama şeklinde emareler de verebilmektedir. Gece sık idrara çıkma uykusuzluğa bağlı depresyon nedeni Şeker hastalığının en sık görülen emarelerinden biri sık sık idrara gitmektir. İdrara şeker geçişi nedeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlığın tanısı basit bir idrar tahliliyle konulmaktadır. Hastalığın tedavisi edilmesiyle idrar şikayeti derhal düzelir. Nokturnal poliüri adında olan gece fazla idrar üretmeye yol açan hastalıkta, hiç prostat büyümesi olmadığı biçimde gece sık idrara çıkılır.

Gece idrara sık gitmek, sıkışma hissi ve idrar kaçırmadan sonra yaşam kalitesini maksimum azaltan şikayetlerden biridir. Uykusuzluk sebebi ile hastalarda dikkat eksikliği ve depresyona kadar giden istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu hastalığın teşhisi bayağı bir idrara çıkma günlüğü tutularak konulabilir. Teşhis sonrası akşam sıvı kısıtlaması ve sıradan bir ilaç tedavisiyle hastalık ortadan kaldırılabilir. Benzer şekilde kalp yetmezliği yada bacaklarda ileri derecede varis olması durumlarında geceleri sık idrara çıkma yakınması olabilmektedir. Bu hastalıkların tedavisi edilmesiyle geceleri idrar yapma yakınması da ortadan kalkacaktır.

İDRAR KAÇIRMA DEYİP GEÇMEYİN!

Bel fıtığı eğer idrar torbasına giden sinirlerin sıkıştırıyor sa, hastalar çok sık idrara giderler ve idrara çıkmada güçlük yaşarlar. Bel fıtığının tedavisi edilmesiyle idrar şikayetleri de düzelecektir. Multiplskleroz ve ileri yaşlarda görülen Parkinson hastalığı gibi beyin ve sinir sistemini ilgilendiren hastalıklarda, idrar torbasına giden sinirlerin tutulması durumunda idrar kaçırma dahil tüm alt idrar yolu yakınmaları görülebilir. Bu biçim sinir sistemini tutan hastalıklarda ilgili hastalığın tedavi edilmesi sonucunda idrar yolu ile ilgili şikayetler de ortadan kalkacaktır. Taş hastalıklarına dikkat! “Aşırı aktif mesane” olarak bilinen ve çoğu zaman yaşlılarda görülen rahatsızlıkta da sık sık idrar yapma ve idrara sıkışma hissi ve süre vakit idrar kaçırma benzer biçimde belirtiler gözlemlenmektedir. İyi huylu prostat büyümesi bulunan ve ameliyat edilmesine rağmen şikayetlerinin bir kısmı düzelmeyen hastalarda bu rahatsızlığa da sık rastlanır. Hanımlarda da gözlenebilen bu hastalığın ilaçlarla tedavi edilmesiyle yakınmalar ortadan kaldırılabilmektedir. Bu hastalıklar haricinde; idrar torbasında veya bu bölgeye yakın idrar yollarında bulunan taşlar da idrarda rahatsızlık hissi, sık idrar yapma isteği ve idrarda kanama benzer biçimde şikayetlere neden olabilmektedir. Taşların varlığı basit bir ultrasonografi yada röntgen filmi tespit edilebilmektedir. Teşhis arkasından endoskopik yöntemlerle tedavi edilerek ciddi sıhhat problemlerına yol açmaları önlenebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu