Yaz Aylarının Sorunları İçin, İşte Harika Çözümler
Çoğu insan yaz mevsiminin uzun günlerini, dışarıda yapılan aktiviteleri ve güneşli havayı iple çeker. Yaz mevsimi tatil planlarının yapıldığı ve uzun mesafelerin katedildiği mevsimdir. Ancak yaz mevsiminin bütün bu çekici taraflarının yanı sıra aynı zamanda sağlığımız ve görünüşümüz yönünden çeşitli riskleri de vardır.
1. Terleme
Deodorantlar terleme sorununa karşı doğru şekilde kullanıldığı takdirde etkili olmaktadır. Deodorantın güçlü bir etki göstermesinin en iyi yolu deodorantı gece yatmadan önce sıkmaktır. Böyle yaptığınız takdirde deodorantın içinde bulunan aktif maddeler ter dokularına daha iyi işleyecek ve onları tıkayacaktır. Eğer deodorantı sabah sıkarsanız ilk terlemede deodorantın etkisi geçecek ve etkili olmayacaktır.Baharatlı yiyeceklerden, alkol ve kahveden uzak durun. Vücudunuz sıcak havaya nasıl tepki veriyorsa bu yiyecek ve içeceklere de aynı şekilde tepki vermektedir.
Aşırı terleme sorununa karşı bir kaç doğal tedavi yöntemi bulunmaktadır. Elma sirkesi gözenekleri kapatır ve bakterileri ortadan kaldırır. Aşırı terleyen bölgelerinize gece yatmadan önce elma sirkesi sürüp sabah kalkınca yıkayın. Mısır unu ve karbonat da teri absorbe etme konusunda gayet başarılıdır. Limon suyu da içerdiği sitrik asit sayesinde bakterileri öldürür ve terlemeyi azaltır. Terleyen bölgelerinizi patates ile ovalamak ise aşırı suyu derinizden çeker ve terlemeye karşı inanılmaz bir etki gösterir.Terlemek sadece vücudunuza etki eden bir şey değildir, kıyafetleriniz de bu durumdan etkilenir. Kıyafetlerinizdeki ter lekelerini çıkarmak için karbonat ve toz haline getirilmiş aspirini karıştırarak bir macun oluşturabilirsiniz. Bu macunu ter lekelerine sürün, 5-10 dakika bekletin ve sonra normal bir şekilde yıkayın.
2. Güneş Yanıkları
Güneş kremi seçerken UVA ve UVB ışınlarına karşı etkili olmasına dikkat edin. SPF ( Güneş Koruma Faktörü) değerini cilt şeklinize göre belirleyebilirsiniz ancak doktorlar kullanılan kremlerin SPF değerinin en az 30 olmasını önermektedir.Güneş kremini dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürün ve güneşte kaldığınız süre boyunca yenileyin. Özellikle denize girmişseniz ya da ıslanırsanız, güneş kremini tekrar sürdüğünüzden emin olun. Eğer terlerseniz peçete veya havlu ile terinizi silin.Güneşte uzun süre kalmaktan başka çareniz yoksa ya da öğlen vakti güneş ışınlarının en güçlü olduğu vakitte dışarı çıkmışsanız, sadece güneş kremine bağlı kalmayın. Kıyafetleriniz de güneşe karşı korunaklı olmalı ve mutlaka şapka takmalısınız. Koyu renk kıyafetler, açık renklere göre güneş ışığını daha iyi engeller.
Bütün bunlara rağmen güneş yanığının oluşmasına engel olamadıysanız cildinizi rahatlatacak ve acıyı azaltacak doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; yoğurt, soğuk süt, salatalık püresi ve aloe veradır. Bir başka yöntem ise, elma sirkesi ile bütün vücudu yıkamaktır.
3. Makyaj Erimesi
Makyaja başlamadan önce bir kalıp buz alın ve nazikçe yüzünüze ve boynunuza sürün. Sonra kuru ve temiz bir havlu ile yüzünüze hafifçe dokunarak kurulayın ve makyaj yapmaya başlayın.Ağır, yağlı ve kaygan ürünler kullanmak yerine mineral içerikli makyaj ürünleri kullanın. Mutlaka toz halindeki ürünleri tercih edin ve yüzünüze bir kaç kat uygulayın.
4. Kuru Cilt
Antioksidan ve protein yönünden zengin besinleri tüketin. Bu besinler kolajen büyümesini harekete geçirir, cildinizi genç, diri, güzel ve kırışıksız tutar.Glikolik asit ve retionid içerikli kimyasal maskeler kullanmayın. Bu ürünler cildinizi güneşe karşı hassaslaştırır ve özellikle yaz aylarında yüzünüzde güneşe bağlı ciddi hasarlar meydana getirir.
5. Saç Problemleri
Dar ve sıkı saç stilleri saçlarınıza hasar verebilir, bu yüzden saçlarınızı bağlarken veya şekillendirirken gevşek tutun ve daha rahat saç modellerini tercih edin.Saçlarınızı çok sık yıkamayın, haftada iki kez yıkamanız kafidir. Bu şekilde saç derisinin aşırı kurumasını engeller ve cildinizin yağ üretimini harekete geçirmiş olursunuz. Eğer saçlarınız yıkama aralarında terli ve yapışkanlı bir hale geliyorsa, duş alırken saçlarınızı şampuan kullanmadan yıkayın ya da önemli durumlarda kuru şampuan kullanın.Güneşe çıktığınız zaman mutlaka şapka takın ve UV ışınlarına karşı koruma sağlayan saç bakım ürünleri kullanın.
6. Yüzde Yağlanma
Sert içerikli temizlik ürünleri ile yüzünüzü temizlemekten kaçının. Ayrıca mineral yağı, vazelin ve petrol içerikli ürünler gibi gözeneklerinizi tıkayacak ürünler kullanmayın.Yağlı bir cildin doğal tedavisi için yapmanız gereken ise; yulaf ezmesini sıcak su ve bir yemek kaşığı bal ile karıştırın ve macun kıvamına getirin. Bu macunu yüzünüze sürüni 3 dakika bekletin ve sonra yüzünüzü yıkayın.
7. Sivilceler
Sivilce oluşumunu engellemek için şekerli ve nişastalı ürünler tüketmekten kaçının. Bunların yerine, antioksidan, vitamin ve diğer önemli besin maddeleri yönünden zengin sebze ve meyveleri tüketin.
Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde sivilce çıkmışsa, kıyafetlerinizi değiştirin ve daha rahat, konforlu kıyafetler giyin. Kıyafetinizi giydiğiniz süre zarfında terlerseniz, kıyafetinizi tekrar giymeden önce mutlaka yıkayın.
8. İsilik
Doğal kumaşlardan üretilmiş, hafif ve rahat kıyafetler giyin.İsilik çıkan bölgelere çay poşeti ile serin kompres uygulayın. Kendinize bir fincan bitki çayı yaptıktan sonra, çay poşetini buzdolabına koyup soğutun ve sonra isiliğin olduğu bölgeye koyun.Mümkün olduğunca serin ve kuru kalmaya çalışın, klima ve havalandırma kullanın, mümkün olan zamanlarda duş alın ve günlük egzersizlerinizi sabah veya akşam vakitlerinde hava serin olduğunda yapın.
Aloe vera yapraklarını posa haline getirin ve cildinize günde birkaç defa sürün. Cildi rahatlatmanın ve çabuk iyileştirmenin en iyi yöntemlerinden bir tanesi aloe vera içerikli tedavi yöntemleridir.Önemli olan bir diğer nokta; yaz aylarında meydana gelen bu problemlerin neredeyse hepsinin kaynağı dehidrasyondur. Vücudunuzun sıcak yaz günlerinde normalden daha fazla su kaybeder, bu yüzden yaz aylarında su tüketimini ciddi miktarda artırmalısınız. Bu şekilde bir çok sağlık ve güzellik sorunlarının önüne geçebilirsiniz.